Фото ілюстративне. Джерело: білоруські ЗМІ

На території Білорусі знову активізувалися російські військові угруповання, — ISW

Росія суттєво посилила військову присутність у Білорусі. Зокрема, білоруські військові за підтримки Москви розгорнули декілька батальйонів і тактичних груп у двох областях країни.

Про це повідомив Інститут вивчення війни (ISW) із посиланням на інформацію від українського військового оглядача Костянтина Машовця.

На своїй сторінці у Facebook Костянтин Машовець у неділю, 17 грудня, зазначив, що білоруські військові розгорнули масштабне військове угруповання на теренах двох областей. До неї увійшли:

  • десантно-штурмовий батальйон 38 десантно-штурмової бригади біля Ужово та на південь від Пінська Брестської області;
  • два загони п’ятої бригади спецназу поблизу Іванова Брестської області та Приболовичей Гомельської області;
  • парашутно-десантний батальйон 103 окремої повітряно-десантної бригади поблизу Лельчицького району, Брагіма та Зябрівка Гомельської області;
  • тактичну групу 51 артилерійської бригади на південь від Гомеля;
  • реактивну артилерійської батареї 336 реактивної артилерійської бригади поблизу Зябрівки Гомельської області.

Машовець зазначив, що угруповання включає 1 840 військовослужбовців, до 68-70 одиниць бронетранспортерів, 24 артилерійські системи та три системи протиповітряної оборони.

Раніше білоруські журналісти знайшли ймовірні свідчення того, що найманці розформованої російської приватної військової компанії "Вагнера" могли ввійти до складу новоствореного спецпідрозділу "Торнадо" внутрішніх військ МВС Республіки Білорусь.

Також моніторингова група "Беларускі Гаюн" повідомляла, що у Білорусі будують нове військове містечко неподалік кордону з Україною, раніше на цьому місці були дитячі табори, донедавна — клуб лазертагу. 

Нагадаємо, речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко вчора заявив, що ситуація на кордоні з Білоруссю є повністю контрольованою, загрози повторного наступу російських окупантів з цього напрямку нині не спостерігається.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 18.12.2023 07:51