Фото: Офіс генерального прокурора

Надягали протигаз і змушували мити автівки росіян: ідентифіковано трьох чоловіків, які катували підлітка на Купʼянщині

Правоохоронні органи заочно повідомили про підозру у порушенні законів та звичаїв війни трьом жителям Купʼянського району на Харківщині. Фігурантів підозрюють у катуванні 16-річного підлітка під час окупації Купʼянщини.

Про це повідомляє Офіс генерального прокурора.

За даними слідства, 15 серпня 2022 року в одному з населених пунктів Купʼянського району 16-річний хлопець повертався до себе додому. В цей час до нього підʼїхала автівка, з якої вийшли троє озброєних чоловіків, вдягнених у військову форму. Вони силоміць затягнули хлопця до авто та відвезли до катівні, яка була облаштована в приміщенні Купʼянського райвідділу поліції. Потерпілого утримували там 16 діб. 

"Підозрювані катували та знущались з підлітка: надягали йому на голову протигаз з перекриванням дихальних шляхів, змушували його присідати, віджиматись від підлоги. Також фігуранти систематично били хлопця, майже не годували, а замість питної води давали технічну", йдеться у повідомленні.

Правоохоронні органи додають, що зловмисники відправляли підлітка розбирати завали, утворені внаслідок обстрілів збройними силами Росії, та примушували мити автомобілі російських військових. Крім того, вони намагалися жорстокими діями отримати від 16-річного юнака інформацію про проукраїнські налаштованих громадян та учасників антитерористичної операції (АТО) на Купʼянщині.

Встановлено, що один із підозрюваних під час окупації громади став так званим "заместителем начальника отдела уголовного розыска Управления внутренних дел Временной гражданской администрации Харьковской области". Ще один підозрюваний обійняв псевдопосаду "и.о. помощника участкового инспектора полиции отдела участковых инспекторов полиции".

За процесуального керівництва Харківської обласної прокуратури трьом жителям Купʼянського району заочно повідомлено про підозру у порушенні законів та звичаїв війни (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 КК України). Двом із них також інкриміновано колабораційну діяльність (ч. 7 ст. 111-1 КК України). Наразі вирішується питання щодо оголошення підозрюваних у розшук. 

Нагадаємо, Служба безпеки України викрила агента російської воєнної розвідки, який займався підготовкою повітряних атак Росії на території Черкаської області. Головним завданням зловмисника було виявлення вузлових залізничних станцій, які залучені у переправленні військової техніки Збройних сил України на фронт.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Події, 19.02.2024 12:41