Фото: depositphotos

Найнижчий показник за період війни: у січні дефіцит держбюджету зменшився майже у 20 разів

Дефіцит державного бюджету України у січні зменшився майже у 20 разів порівняно із груднем 2023 року та становив 14,9 мільярда гривень. Це найменший показник за період повномасштабної війни.

Таку заяву зробив голова фінансового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев.

"Бюджетний дефіцит у січні становив лише 14,9 мільярда гривень, що є одним з найменших показників за час війни. Дефіцит зменшився майже у 20 разів", — заявив він.

Гетманцев нагадав, що у січні Україна не отримувала фінансової допомоги від міжнародних партнерів.

"Надійшло тільки зовнішнє фінансування від Японії (пільгові позики та гранти) на суму 390 мільйона доларів, що в 11 разів менше за аналогічний місяць минулого року", — підкреслив голова фінансового комітету.

Попри навіювання з боку окремих діячів про катастрофу з публічними фінансами, ми забезпечили фінансування усіх критично важливих видатків на оборону і соціальний захист, закривши перший місяць року, насамперед, за рахунок двох факторів:

За його словами, фінансування усіх критично важливих видатків на оборону і соціальний захист у січні було забезпечено насамперед шляхом:

  • суттєвого перевиконання плану з доходів;
  • пріоритетності видатків та ефективного управління бюджетною ліквідністю.

Нагадаємо, згідно з законом про державний бюджет, обсяг державного боргу України у 2024 році складе більш ніж 8,18 трильйона гривень або 104,6% від валового внутрішнього продукту.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 06.02.2024 17:49