Фото: slovoidilo.ua

Направили скаргу Зеленському через командира ТРО: у Чернівцях розгорівся скандал

Командира 92 обТрО підполковника Олександра Марича звинувачують у службових зловживаннях. Чернівецька районна рада надіслала відповідну скаргу до президента та Міноборони.

Про це у Facebook розповів депутат районної ради, військовослужбовець Артем Жук.

Зазначається, що перелік обвинувачень у його бік доволі довгий.

"До Міністерства оборони, Головнокомандувача, Командувача Сил територіальної оборони та інших відомств депутати Чернівецької райради надіслали звернення щодо зловживань командуванням 92-го обТрО 107-ї ОБрТрО РУ "ЗАХІД" Олександра Марича. Депутати одноголосно підтримали звернення – "За" проголосували 31 депутат райради", — розповів депутат районної ради, військовослужбовець Артем Жук.

На що скаржаться військові

Згідно з даними військовослужбовців, підполковник Олександр Марич нібито перебуває у стосунках з лейтенанткою Курдельчук. Вони обоє "упередженого ставляться до окремих офіцерів та солдатів, безпідставно їх звинувачують в невиконанні команд, ігнорують нагальні окремі питання особового складу, проявляють особисту неприязнь". За словами депутата, основні офіцери управління батальйоном від березня усунуті від посад або переведені в інші формування. А тих, хто незгодний, комбат шантажує відряджанням у найгарячіші напрямки фронту.

Такий стан справ у ТрО демотивує військових, тому більшість з них звільняються або переводяться. За інформацією Жука, Марич "свідомо ігнорує розгляд рапортів переважної більшості військовослужбовців батальйону щодо законних відпусток або медичних обстежень, також не розглядає своєчасно іншу документацію".

Комбата також звинувачують у забороні на медичну допомогу та доведенні до смерті військових. Марчук, зокрема, забороняв відправляти бійців на лікування в інші медзаклади, тож їх тримали в ізоляторі до півсмерті, а потім терміново наказували рятувати.
Крім вищеперерахованого, комбата звинувачують у підробленні документів щодо продовольства батальйону. За словами Жука, обслуговування, запчастини, ремонт автотранспорту здійснюється за кошти військовослужбовців та волонтерів.

Також військові повідомляють, що комбат та його візаві постійно дають незаконні доручення підлеглим командирам щодо збору персональних даних військовослужбовців, що прямо заборонено законом: які автомобілі у приватній власності військових, які їх реєстраційні номери, де проживають.

Жук додав, що усі службові розслідування нібито затягуються лейтенанткою Курдельчук.

Нагадаємо, керівник Черкаської обласної військової адміністрації Ігор Табурець відреагував на скандал пов'язаний з обласним Черкаським обласним територіальним центром комплектування. Троє військових побили цивільного чоловіка під час вручення повістки.

Відомо, що в Одеській області мобілізований депутат від ОПЗЖ у Роздільнянській міськраді Володимир Нестеров відмовився їхати на фронт. Групу військових одного із підрозділів тероборони притягують до кримінальної відповідальності за відмову виконувати накази в умовах воєнного стану.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 26.06.2023 10:54