Фото: "Вікіпедія"

Нардепи хочуть посилити покарання за напад на медиків: деталі ініціативи

Народні депутати зареєстрували у Верховній Раді законопроект № 10221, який посилює кримінальну відповідальність за напад на медичних працівників, фахівців з реабілітації та рятувальників.

Про це повідомив голова парламентського Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький.

"Вважаю, що покарання за напад на медиків має бути таким самим, як за посягання на життя правоохоронців та військових", — наголосив політик.

За словами Радуцького, законопроект став нагальною потребою. Щороку кількість нападів на медиків зростає. Зокрема, за останній місяць відбулося декілька резонансних нападів на медиків.

"У Черкасах відвідувачі караоке-клубу погрожували працівникам "екстренки", які надавали допомогу чоловікові з черепно-мозковою травмою. В Одесі невідомі напали з ножем на фельдшера швидкої. У Харкові п’яний чоловік побив працівника швидкої та поліцейську", — розповів нардеп.

Нардеп зауважив, що зараз у більшості випадків суд трактує напад на фельдшера "швидкої допомоги" як хуліганство. Водночас парламентарі пропонують доповнити статті Кримінального кодексу новими статтями 3501 та 3502:

  • погрозу вбивством, насильством або знищенням чи пошкодженням майна (карається виправними роботами на строк до 2 років або арештом на строк до 6 місяців, або обмеженням волі на строк до 3 років, або позбавленням волі на той самий строк);
  • умисне заподіяння побоїв, легкої, середньої тяжкості або тяжкого тілесного ушкодження (карається обмеженням волі на строк до 5 років або позбавленням волі на той самий строк; позбавленням волі на строк від 5 до 12 років);
  • вбивство або замах на вбивство (карається позбавленням волі на строк від 9 до 15 років або довічним позбавленням волі);
  • захоплення або тримання як заручника (карається позбавленням волі на строк від 8 до 15 років).

"Фактично ми пропонуємо встановити таку саму відповідальність за напад на перелічені професії, яка сьогодні передбачена за посягання на життя та здоров'я правоохоронців та військових", — пояснив Радуцький.

Нагадаємо, 29 жовтня в Одесі двоє невідомих чоловіків завдали ножових поранень фельдшеру екстреної допомоги. Зловмисники поранили медика після того, як той зробив їм зауваження.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 07.11.2023 14:24