Верховна Рада України. Джерело: Вікіпедія

Нардепи стали на крок ближче до ухвалення законопроекту про лобізм: чому він є однією з вимог Євросоюзу

У середу, 10 січня, Верховна Рада підтримала в першому читанні урядовий законопроект № 10337 про доброчесне лобіювання. Цей документ — одна з вимог Європейського Союзу.

Про це повідомив народний депутат від фракції "Європейська Солідарність" Олексій Гончаренко.

"Рада в першому читанні проголосувала законопроєкт про лобізм (№10337). "За" — 309. Цей закон — одна з вимог ЄС", — зазначив він.

Джерело: "Слуга народу"

Джерело: "Слуга народу"

Гончаренко також схарактеризував основні моменти документа:

  • прописана термінологія, права й обовʼязки, правила етичної поведінки у сфері лобіювання;
  • створюється Реєстр прозорості, власником і адміністратором якого є НАЗК, доступ до нього відкритий і безкоштовний;
  • враховано механізми контролю за діяльністю суб’єктів лобіювання шляхом моніторингу дотримання законодавства з питань лобіювання.

"Іронія в тому, що презентував у Раді законопроект про лобізм (!) — Микола Стефанчук, брат Руслана Стефанчука. Такий у нас лобізм", — зіронізував Олексій Гончаренко.

Своєю чергою, голова правового комітету, народний депутат «Слуги Народу» Денис Маслов зазначив, що це важливий крок до обмеження впливу олігархів чи будь-яких інших осіб, компаній, які хочуть, щоби на їхню користь ухвалювали певні нормативні документи, — на чиновників, центральну, місцеву владу тощо.

"Тепер, якщо хтось комусь пропонуватиме внести зміни до закону, ухвалити той чи інший документ, розпорядження тощо у своїх інтересах, він не зможе робити це "підкилимно", — пояснив нардеп.

За його словами, всі подібні контакти будуть вчиняти лише компанії чи особи, яких зареєструють у спеціальному реєстрі, де вони вказуватимуть предмет своєї лобістської діяльності, кінцеву мету такої діяльності, яким чином вони це роблять, з ким контактують, і від кого отримують за це кошти.

"Усе це буде доступно та прозоро для суспільства, аби всі бачили, хто що лобіює, просуває та за чий кошт. Зараз у всьому цивілізованому світі існує лобізм у різних формах. Десь більш зарегульований, десь менш зарегульований. Для України це новий досвід. Зараз ми робимо лише перший крок, створюємо умови лобіювання. Далі буде ретельніше внормування процедур лобіювання та відповідальності за порушення. І оскільки ми рухаємось до Євросоюзу, в питанні лобіювання ми також маємо намір йти паралельно з ЄС", — підсумував Денис Маслов.

Нагадаємо, що в українському парламенті хочуть змінити норми законопроекту про мобілізацію, що стосуються повісток через електронну пошту та відстрочок для деяких категорій населення.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 10.01.2024 15:15