Фото ілюстративне. Джерело: depositphotos

Що "почистили" в законопроекті про мобілізацію: пояснення нардепа

У парламенті хочуть змінити норми законопроекту про мобілізацію, що стосуються повісток через електронну пошту та відстрочок для деяких категорій населення. Уже в середу, 10 січня, Комітет Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки може закінчити попередній розгляд документа.

Про це повідомив заступник голови комітету Верховної ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Єгор Чернєв в ефірі телемарафону "Єдині новини".

"Сьогодні ми ще не ухвалили рішення в комітеті, в якому вигляді та яка доля цього законопроекту. Сподіваюся, що вирішимо це все ж сьогодні. Зранку в нас відбулася нарада. Ми якраз проходилися за всіма пунктами, які варто змінити. Точно там не має бути нічого антиконституційного", — зазначив він.

Чернєв сподівається, що парламентський комітет сьогодні дійде консенсусу, тоді документ можуть скерувати на розгляд Верховної Ради з рекомендаціями від комітету. За словами нардепа, законопроект можуть ухвалити в першому читанні, а рекомендації та пропозиції мають ухвалити до другого читання, або інший варіант — повернення до уряду.

"Але все це вирішує зал. У будь-якому разі документ мають винести в зал, і там уже ухвалять рішення щодо подальшої долі цього законопроекту. Сподіваюся, що сьогодні комітет уже ухвалить рішення з рекомендаціями та пропозиціями до цього законопроекту", — додав він.

Чернєв зазначив, що у Верховній Раді хочуть "збалансувати проект між мобілізаційними та примусовими нормами".

"Ми почистили цей законопроект. Наприклад, повістки через електронну пошту не мають надсилати. Це неможливо проконтролювати, неможливо з'ясувати, чи отримала це людина... Або питання щодо вилучення відстрочки для інвалідів. Тут теж виникали запитання. Ми наполягаємо, щоб інвалідам першої, другої та третьої груп видавали відстрочку. Або вони не підлягали мобілізації", — наголосив нардеп.

Він також зазначив, що Комітет із національної безпеки також пропонує уточнити умови відстрочки для студентів, зокрема, для інтернів.

Нагадаємо, вчора народна депутатка Ірина Фріз заявила, що рішення стосовно урядового й альтернативних законопроектів про мобілізацію Комітет Верховної ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки ухвалюватиме 10 січня.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 10.01.2024 12:18