Фото: Олександр Литвиненко / сайт РНБО

"Наша позиція дуже проста": у РНБО розповіли, як закінчиться війна з Росією

Секретар Ради національної безпеки та оборони Олександр Литвиненко заявив, що Україна чітко усвідомлює, що війна з Російською Федерацією закінчиться переговорами. Саме тому Київ просуває Формулу миру глави держави Володимира Зеленського.

Відповідну заяву Литвиненко зробив під час відеозвернення до учасників Форуму регіону Балтійського моря: "НАТО 2024 й Арктична Європа".

"Україна чітко усвідомлює, що війна закінчиться переговорами. І тому була підготовлена і просувається формула миру президента Зеленського. Наша позиція дуже проста і переконаний, вона буде підтримана учасниками саміту миру у Швейцарії у червні 2024 року", — йдеться у заяві посадовця.

За словами Литвиненка, саміт миру — це "справжній дипломатичний трек, який має всі шанси сприяти досягненню справедливого миру". При цьому глава РНБО підкреслив, що Україна потребує "не перемир’я на два роки, а стійкого миру на десятиліття, який би уможливив розвиток України".

Литвиненко також сподівається, що на Вашингтонському саміті НАТО Україна отримає запрошення до Альянсу.

"Ми свідомі, що вступ не відбудеться завтра, але вже запрошення охолодить багато гарячих голів у РФ. Воно сприятиме деескалації, а не стане конфронтаційним кроком. Досвід Бухарестського саміту 2008 року чітко довів — у відносинах з Путіним чітка визначеність стабілізує ситуацію, а її відсутність — провокує Росію на агресивні кроки", — додав Олександр Литвиненко.

Раніше російський диктатор Володимир Путін перед своїм візитом до Китаю заявив про готовність до переговорів щодо війни з Україною, а також поскаржився на введені санкції.

Згодом російські пропагандисти вигадали ще один фейк про Україну, грубо зманіпулювавши ситуацією. Зокрема, вони заявили, що Київ готується розпочати переговори з Кремлем вже в червні.

Варто зазначити, що в листопаді 2023 року президент Володимир Зеленський запевняв, що Україна відкрита для мирних ініціатив будь-яких країн, якщо вони виходять з необхідності повного виведення російських військ з суверенної території України. Водночас будь-який територіальний компроміс неприпустимий для Української держави.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 20.05.2024 17:16