Фото: Getty Images / Global Images Ukraine

Наступ росіян на Харківщині: в ISW розповіли, чи є успіхи у ворога

Війська країни-агресорки продовжують наступальну операцію у Харківській області. Ворог намагається просунутися вперед і відтіснити Сили оборони від кордонів.

Про це повідомляють аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War). За даними фахівців, російські загарбники продовжують наступ поблизу Липців, що на північний схід від Харкова. Проте успіхів ворог не має.

Також окупанти заявляли про те, що просунулися на глибину до 800 метрів у невстановленому районі в напрямку Липців, але ISW не знайшло візуального підтвердження цієї заяви.

Аналітики зазначили, що, за даними Генштабу ЗСУ, українським воїнам вдалося відбити атаки ЗС РФ поруч із селами Глибоке і Лук'янці. Водночас наступ противника продовжується в напрямку населеного пункту Зелене.

"Російські війська нещодавно підтвердили своє просування в районі Вовчанська і продовжили наступальні операції в цьому районі 19 травня. Геолокаційні кадри, опубліковані 19 травня, показують, що російські сили просунулися вздовж вулиці Гагаріна в північно-західній частині Вовчанська та що російська піхота нещодавно незначно просунулася на південний (лівий) берег річки Вовча під нині зруйнованим мостом на вулиці Гагаріна", — зауважують в ISW.

Російські війська також продовжували наземні атаки біля Стариці та в напрямку Прилипки (обидва на південний захід від Вовчанська) та поблизу Тихого (на схід від Вовчанська).

Нагадаємо, днями командувач Об'єднаних збройних сил НАТО в Європі генерал Крістофер Каволі та голова Військового комітету НАТО Роб Бауер заявили, що російські війська не мають належної кількості сил для стратегічного прориву на півночі Харківської області. Але окупанти можуть досягати тактичних успіхів.

Водночас аналітики бачать серйозні передумови підготовки російських окупантів до масштабного наступу на фронті в Україні. Є версія, що штурми на півночі Харківщини — це лише маневр, який відволікає українські сили.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 20.05.2024 07:29