Фото ілюстративне. Джерело: dailysabah

НАТО проведе найбільші військові навчання з часів Холодної війни

Військові навчання Steadfast Defender стартують навесні 2024 року. Їх мета — відпрацювати відбиття можливої російської агресії проти одного зі своїх членів. До навчань, які проходитимуть у Німеччині, Польщі та країнах Балтії, залучать до 700 повітряних бойових місій, понад 50 кораблів і близько 41 тисячі військових.

Про це повідомив Financial Times.

"Навчання Steadfast Defender є частиною швидкого переходу НАТО від реагування на кризу до військового альянсу, викликаного вторгненням в Україну”, — зазначили в британському виданні.

Військові моделюватимуть потенційні маневри проти коаліції на чолі з Росією, яка отримала навчальну назву “Окасус”. Навчання є передовими з погляду технічних можливостей: вони використовують реальні географічні дані для створення реалістичніших сценаріїв для військ.

Швеція, чия заявка на вступ до НАТО ще не ратифікована Туреччиною та Угорщиною, також долучиться, відтак загальна кількість учасників навчань досягне 32.

Навчання пройдуть у Німеччині, Польщі та країнах Балтії у березні. Вони є частиною нової стратегії, згідно з якою військовий альянс проводитиме два великі навчання щороку замість одного. НАТО також навчатиметься протидії терористичним загрозам за межами своїх безпосередніх кордонів.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив у червні минулого року, що альянс збільшить кількість сил високої готовності з 40 тисяч до понад 300 тисяч. Таким чином блок у майбутньому надаватиме перевагу важкому військовому потенціалу, на відміну від легких та мобільних сил, розгорнутих на Балканах і Афганістані.

Після цієї заяви лідери НАТО на саміті у литовській столиці Вільнюсі в липні домовилися про нові плани регіональної оборони та створення так званих багатонаціональних Союзних сил реагування, здатних швидко реагувати на погрози.

Нагадаємо, що Румунія та США разом із Збройними силами України проведуть навчання військово-морських сил "Sea Breeze 23.3" в Чорному морі та дельті Дунаю, де ситуація залишається напруженою через дії країни-агресора Росії.

До навчань залучать військових із Болгарії, Франції, Великої Британії та Туреччини. Тренування відбудуться із 11 до 15 вересня.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 11.09.2023 14:03