Фото: Олексій Навальний. Джерело – соцмережа X

Навального могли найближчими місяцями обміняти на відомого кілера, — Bild

Російського опозиціонера Олексія Навального, про смерть якого стало відомо 16 лютого, збиралися обміняти найближчими тижнями або місяцями. Про це в інтерв'ю американському журналісту Такеру Карлсону розповідав диктатор Володимир Путін.

Про це повідомляє Bild.

Журналіст видання Філіп П’ятов аналізує, чи була вигідна Кремлю смерть Олексія Навального саме зараз, за місяць до виборів президента РФ. За його словами, можливо, влада злякалася протестів після оприлюднення результатів голосування. Навальний міг підтримати їх навіть із в’язниці.

"Протягом багатьох років Навальний був уособленням російського невдоволення Путіним, яке ніколи не вщухало у певній частині суспільства. Він був лідером демонстрацій. Єдиною позасистемною альтернативою. Якби під час псевдопрезидентських виборів спалахнула іскра, Навальний міг би перетворити її на пожежу навіть із в’язниці", — написав П’ятов.

Журналіст вважає, що Навального могли обміняти найближчим часом на кілера російських спецслужб Вадима Красікова, який убив колишнього чеченського командира у парку Тіргартен у центрі Берліна. Саме про це американському пропагандисту розповідав глава Кремля Володимир Путін.

"Смерть Навального показує, наскільки насправді є нестабільною системою Путіна", — сказав BILD Юліус фон Фрайтаг-Лорінгхофен, голова фонду Фрідріха Науманна в Москві у 2018−2020 роках.

Він також наголосив, що якби ситуація була стабільною, Кремлю не довелося б садити до в’язниці, катувати та вбивати опонентів. Для зовнішнього світу Путін поводиться так, ніби він на 100% упевнений у своїй владі. 

"Але цей вчинок показує, наскільки він боїться російської опозиції. Були повідомлення про можливу угоду: Росія поверне вбивцю з Тіргартена і натомість звільнить американського журналіста Евана Гершковича та Олексія Навального. Але Кремль явно не хотів цього робити за жодних обставин", — додав  Юліус фон Фрайтаг-Лорінгхофен.

Раніше Федеральна служба виконання покарань Російської Федерації повідомила, що 16 лютого у російській колонії помер ув'язнений 47-річний опозиціонер Олексій Навальний.

Згодом український президент Володимир Зеленський відреагував на смерть Олексія Навального. Він наголосив, що Володимиру Путіну байдуже, хто загине. Він готовий і надалі жертвувати різними людьми, аби тільки зберегти свої позиції та задовольнити власні амбіції.

Нагадаємо, що в грудні минулого року російського опозиціонера Олексія Навального перевели у виправну колонію №3 в селищі Харп Ямало-Ненецького автономного округу Росії.

Також TrueUA зібрав висловлювання політиків, які відреагували на смерть російського опозиціонера Олексія Навального.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 16.02.2024 19:45