Олексій Навальний. Фото: росЗМІ

Заяви про смерть Навального: як відреагували на новину світові лідери

У п'ятницю, 16 лютого, у російській колонії помер ув'язнений 47-річний опозиціонер Олексій Навальний. Цю новину одразу ж поширили усі медіа. Світові лідери уже дали свої коментарі щодо смерті російського опозиціонера.

Президент України Володимир Зеленський

Український президент прокоментував смерть Навального під час прес-конференції  з канцлером Німеччини Олафом Шольцом у Берліні. Він підкреслив, що російському президенту Володимиру Путіну байдуже, хто загине. Він готовий і надалі жертвувати людьми, аби тільки зберегти свої позиції та задовольнити власні амбіції.

"Щойно стало відомо, що в російській тюрмі загинув Олексій Навальний. Очевидно він убитий Путіним, як і тисячі інших закатованих, замучених через одну цю істоту. Путіну все одно хто загине, аби тільки він зберіг свої позиції", — наголосив гарант.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц

Німецький лідер заявив, що Навальний заплатив смертю за свою мужність повернутися до Російської Федерації.

"Ще немає остаточного підтвердження, але ми виходимо з того, що з великою ймовірністю Навальний помер у російській в'язниці. Я зустрічався з ним у Берліні, коли він лікувався у Німеччині від наслідків отруєння, спілкувався з ним про відвагу його рішення повернутися до Росії. Нині він заплатив за це своїм життям. Ми добре знаємо, що це за режим. Той, хто критикує, хто виступає за демократію, має боятися за своє життя та свою безпеку. Тому ми вражені. Наші думки з його дружиною, його дітьми, його друзями, з його послідовниками. Це знак, як Росія змінилася. На жаль, цей процес розпочався дуже давно, вона давно відійшла від демократії, це давно не демократія", — зазначив він.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг

Очільник НАТО заявив, що всі факти навколо смерті Навального мають бути встановлені, а "Росія має відповісти на серйозні питання".

Голова європейських дипломатів Жозеп Боррель

Посадовець заявив, що "відповідальність за смерть Навального лежить на президентові Росії Володимирові Путіну".

"Приголомшений повідомленнями ЗМІ про смерть Олексія Навального, дуже сміливу людину, яка присвятила своє життя порятунку честі Росії, давши надію демократам та громадянському суспільству", — заявив він.

Лідерка білоруської опозиції Світлана Тихановська

За словами посадовиці, "ця трагедія — черговий доказ, що людське життя для диктаторів нічого не означає".

"Я вимагаю від міжнародної спільноти дій, щоб захистити мого чоловіка та інших політичних ув'язнених, які перебувають у страшній небезпеці", — написала вона на своїй сторінці у соцмережі X.

Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак

Очільник британського уряду також відреагував на смерть Навального.

"Будучи найзавзятішим захисником російської демократії, Олексій Навальний протягом усього свого життя демонстрував неймовірну мужність. Мої думки з його дружиною та народом Росії, для якого це величезна трагедія", — написав він у соцмережі Х.

Голова Європейської Ради Шарль Мішель

Він заявив, що відповідальність за смерть політика Олексія Навального лежить на російській владі.

"Олексій Навальний боровся за цінності свободи та демократії. Заради своїх ідеалів він приніс найвищу жертву. ЄС покладає на російський режим одноосібну відповідальність за цю трагічну смерть. Я висловлюю глибоке співчуття його сім'ї. Борці вмирають. Але боротьба за свободу ніколи не закінчується", — написав він у соцмережі Х.

Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн

Посадовиця заявила, що президент Росії Володимир Путін нічого не боїться більше, ніж інакомислення з боку російських громадян.

"Похмуре нагадування про те, що таке Путін та його режим. Давайте об'єднаємося у боротьбі за свободу та безпеку тих, хто насмілюється виступати проти автократії", — заявила вона.

Реакція російських лідерів на смерть Олексія Навального

Політик Михайло Ходорковський закликав всіх громадян Росії прийти 17 березня на вибори президента РФ та вписати ім'я Олексія Навального до бюлетеня для голосування.

"Якщо це правда, то незалежно від формальної причини відповідальність за передчасну смерть несе особисто Володимир Путін, який спочатку санкціонував отруєння Олексія, а потім посадив його у в'язницю", — заявив він. 

Речник Кремля Дмитро Пєсков заявив, що президент Росії Володимир Путін поінформований про те, що політик Олексій Навальний помер у колонії. За його словами, жодних додаткових доручень у зв'язку із смертю Навального влада давати не планує.

"Наскільки ми знаємо, відповідно до всіх чинних правил, ФСВП займається всіма перевірками, з'ясуванням і так далі. Мають медики якось з'ясовувати причину смерті", — наголосив він.

Нагадаємо, що в грудні минулого року російського опозиціонера Олексія Навального перевели у виправну колонію №3 в селищі Харп Ямало-Ненецького автономного округу Росії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 16.02.2024 17:10