Фото: росЗМІ

Навіщо військове керівництво Росії бреше про "активну оборону" Авдіївки: пояснення ISW

Міністр оборони Росії Сергій Шойгу бреше про "активну оборону" Авдіївки, щоб приховати "відсутність будь-якого значного російського прогресу навколо Авдіївки". Він також намагається зменшити очікування щодо здатності російських військових досягти оперативно важливих цілей.

Про це повідомляє американський Інститут вивчення війни (Institute for the Study of War).

На думку аналітиків, міністр оборони Росії Сергій Шойгу продовжує неправдиво характеризувати російські наступальні дії в Україні як частину "активної оборони", намагаючись зменшити очікування щодо здатності російських військових досягти оперативно важливих цілей.

Так, 1 грудня під час селекторної наради з російським військовим керівництвом Шойгу заявив, що війська РФ начебто ведуть активну оборону в Україні та захоплюють більш вигідні позиції на кожному оперативному напрямку.

За даними експертів, російський міністр відзначив ті бригади, які, ймовірно, діють в районах, де російські війська проводять наступальні операції на сході України, а не обороняються від українських контрнаступальних операцій в Запорізькій області.

Фахівці наголошують, що Шойгу та диктатор Володимир Путін і раніше називали російські наступальні операції із захоплення Авдіївки "активною обороною" після того, як перший російський механізований наступ не зміг досягти значних тактичних успіхів на початку жовтня 2023 року. Проте з початку жовтня 2023 року російські війська розпочали два наступних широкомасштабних наступи з метою захоплення Авдіївки й продовжують високими темпами атакувати населений пункт з використанням виснаженої піхоти.

"Проте керівництво РФ продовжувало хибно називати операції навколо Авдіївка активною обороною, що, ймовірно, пояснює відсутність будь-якого значного російського прогресу навколо Авдіївки, попри більш ніж два місяці широкомасштабних російських атак", — пояснюють в Інституті.

Також аналітики наголосили, що "оборонне" формулювання російським командуванням наступальних дій навколо Авдіївки, а також локальних наступальних операцій в інших місцях на сході України свідчить про те, що воно не впевнене у здатності російських військових трансформувати тактичні досягнення в оперативно значущі успіхи.

Президент Росії Володимир Путін, очевидно, стурбований зменшенням підтримки війни з боку росіян напередодні президентських виборів 2024 року, тому, ймовірно, вирішив применшити масштаби російських операцій для російської громадськості.

"Зростальна невідповідність між великими російськими втратами в цих наступальних операціях і тим, як російське командування представляє ці операції, може підживлювати невдоволення в ширшому російському інформаційному просторі", — йдеться у звіті ISW.

Нагадаємо, за даними розвідки Великої Британії російські війська здійснили невелике просування на північній осі наступу в рамках спроби оточити Авдіївку на Донбасі. З початку жовтня 2023 року на цій ділянці окупанти посунули лінію фронту на два кілометри.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 02.12.2023 07:29