Названо кількість Leopard, яку можуть передати Україні 12 держав

Дванадцять країн під час зустрічі на базі "Рамштайн" 20 січня домовилися поставити Україні близько 100 танків Leopard 2. Однак була умова: якщо уряд Німеччини дасть свою згоду на це.

Як пише ABC News, про це повідомив український високопосадовець на умовах анонімності.

Видання пише, що Польща та Фінляндія вже публічно заявили, що готові надати Україні кілька своїх танків Leopard 2. Український чиновник заявив, що Іспанія, Нідерланди та Данія також готові надати частину танків, проте згода Німеччини, як і раніше, потрібна для того, щоб коаліція країн почала втілювати це.

Видання пояснює, що оскільки Німеччина — країна, де виробляється ця військова техніка, саме вона має схвалити ліцензію на експорт, якщо країни хочуть постачати частину своїх танків до третьої країни, наприклад, в Україну.

Наголошується, що адміністрація Байдена та інші західні уряди працюють над посиленням військового потенціалу України напередодні можливої ескалації бойових дій у найближчі тижні чи місяці.

Український високопосадовець наголосив, що ЗСУ потребують західних танків й через те, що запаси радянських боєприпасів до вже наявних старих танків закінчуються, а можливості їх відновлювати немає. Передачу Leopard для ЗСУ він назвав "вкрай необхідною".

Нагадаємо, 24 січня ввечері видання Spiegel повідомило, що канцлер ФРН Олаф Шольц ухвалив рішення передати Україні бойові танки Leopard 2. Йдеться як мінімум про одну роту Leopard 2A6, а це 10-14 танків. 

У РФ на тлі новин про відправку Німеччиною Україні важких танків повідомили, що це "неминуче вплине на майбутнє між Москвою та Берліном".

Світ, 24.01.2023 21:02