Фото: НБУ

НБУ оштрафував банк Ахметова: яка причина

Національний банк України у липні застосував заходи впливу до трьох банків та 16 небанківських фінансових установ. Зокрема, оштрафовано "Перший український міжнародний банк", що є найбільшою фінансовою установою з приватним українським капіталом і належить бізнесменові Рінату Ахметову

Про це повідомляє прес-служба Національного банку України (НБУ).

Зазначається, що Нацбанк у липні поточного року виписав штраф у 10,85 мільйона гривень фінустанові АТ "ПУМБ".

До того ж регулятор застосував заходи впливу щодо трьох банків та 16 небанківських фінансових установ. Причина — порушення законодавства у питанні запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму, а також норм валютного законодавства.

Також штрафи отримали "Кристалбанк" (51 тисяча гривень), АТ "АКБ "Конкорд" (400 тисяч гривень).

Окрім того, НБУ оштрафував мікрокредитну організацію CreditKasa на 2,5 млн грн за неналежне проведення первинного фінмоніторингу.

Варто зауважити, що раніше "ПУМБ" очолив рейтинг банків за приростом строкових депозитів фізичних осіб. За статистикою, 86% клієнтів фінустанови повторно розміщують свої депозити у ній, а в рейтингу надійності депозитів цей банк має найвищу оцінку у п'ять балів, за даними рейтингової агенції "Кредит-рейтинг".

Нагадаємо, раніше правління НБУ ухвалило рішення про відкликання банківської ліцензії в АТ "АКБ "Конкорд" (Київ) та його ліквідацію з 1 серпня 2023 року. Причина такого рішення — систематичне порушення банком вимог законодавства у сфері запобігання та протидії відмиванню нелегальних доходів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 08.08.2023 14:24