Фото: Telegram Дениса Шмигаля

НБУ спростив процес фінансування відбудови української енергетики: Шмигаль розповів деталі

У вівторок, 11 червня, Національний банк України ухвалив рішення, які посилять фінансування проектів відбудови української енергетики. Зокрема, кредити для домогосподарств, малого та середнього бізнесу стануть доступнішими.

Про це повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

"НБУ ухвалив рішення, які посилять фінансування проектів відбудови української енергетики", — написав він у Telegram.

Шмигаль підкреслив, що потенціал банків щодо нарощення кредитного портфеля збільшили в півтора раза. Також нові положення сприятимуть розвитку проектного кредитування, в тому числі для швидкої відбудови енергетичної інфраструктури України.

Зокрема, нова ініціатива НБУ передбачає:

  • пільгові кредити на енергообладнання;
  • спрощене підключення нових установок;
  • гранти на встановлення сонячної генерації та теплових насосів.

Також, за словами Шмигаля, держава та громади встановлюють міні-ТЕЦ по всій країні.

"Ці рішення — частина нашої спільної Стратегії, яка допоможе реалізувати децентралізацію енергосистеми України. Ми даємо українським родинам, ОСББ, бізнесу, громадам можливості посилити власну енергетичну стійкість. Спільно працюємо над тим, аби в українських домівках було світло", — наголосив прем'єр.

Нагадаємо, 11 червня на церемонії відкриття Ukraine Recovery Conference 2024, яка відбулася у столиці Німеччини Берліні, президент України Володимир Зеленський заявив, що у найближчій перспективі в Україні потрібно реалізувати швидке та недорого вартісне відновлення усіх об'єктів енергетичної інфраструктури, які можливо відновити. Важливо виконати ці роботи до початку зими.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 11.06.2024 15:03