Фото: скріншот з відео

Не хоче засмучувати Путіна: чому Ердоган блокує вступ Фінляндії та Швеції в НАТО

Вступ Фінляндії та Швеції в НАТО блокується Туреччиною, щоб догодити російському диктатору Володимиру Путіну. Лідер країни  Реджеп Тайїп Ердоган може зіграти на руку Кремля.

Про це повідомляє CNN.

Зазначається, що Туреччина не єдина країна, яка блокує вступ Швеції та Фінляндії в НАТО. Угорщина також не змогла ратифікувати приєднання скандинавських країн, що ще більше ускладнює ситуацію. Однак наразі пріоритетом вважається залучення Туреччини.

І Фінляндія, і Швеція — разом із переважною більшістю союзників по НАТО — хотіли б, щоб країни офіційно приєдналися до альянсу на саміті НАТО 11 липня. Однак на шляху до цього стає реальністю стоїть значна перешкода — Туреччина.

Офіційно Ердоган заперечує проти членства Швеції та Фінляндії з, як він стверджує, міркувань безпеки.

"Створений ним образ сильної людини, який досягає результатів для турецького народу, було зруйновано... Зараз у Туреччині багато антизахідних і антикурдських настроїв. Це хороша тема для нього, щоб постукати в барабан, і драматичний розворот лише зробить його вигляд слабшим", — пояснює Гонул Тол з турецької програми Інституту Близького Сходу.

Тол вважає, що є й інші причини, чому Ердоган не хоче засмучувати президента Росії Володимира Путіна.

"Росія стала економічно рятівним кругом для Туреччини після того, як інші країни запровадили санкції за свою діяльність у Сирії, військову співпрацю з Росією та іншу ворожу діяльність... Без російських грошей Ердоган не зміг би підвищити зарплати чи надати фінансову підтримку студентам. Тепер він (Ердоган - ред.) обіцяє масову відбудову після землетрусу. Тому Росія все ще залишається привабливим партнером для Ердогана", — пояснює Тол.

Проте, якщо Швеція та Фінляндія взагалі не приєднаються до альянсу виникає ризик для НАТО та ширшого західного альянсу, і Кремль може використати це в пропагандистських цілях. Якщо це станеться, навіть якщо війна раптово закінчиться, наратив про розділений Захід і надалі залишатиметься тим барабаном, у який можуть бити опоненти НАТО.

Нагадаємо, президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган у день річниці повномасштабного вторгнення РФ в Україну, 24 лютого, телефонував українському та російському колегам.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 05.03.2023 20:33