Фото ілюстративне. Джерело: "Мілітарний"

"Не можемо стріляти по Україні": в Румунії пояснили, чому не збивають російські дрони

Румунія не має можливості збивати дрони над Україною. До того ж падіння уламків російських безпілотників на румунську територію не загрожують місцевим мешканцям.

Про це повідомило виданням Digi24 з посиланням на прем’єр-міністра Румунії Марчела Чолаку під час візиту до повіту Бузеу на південному сході Румунії.

Політика попросили прокоментувати ситуацію з російськими безпілотниками, фрагменти яких знаходили на території Румунії останніми ночами.

"Для того, щоби збити їх, ми повинні відкрити вогонь по українській території, а я вважаю, що це ще не дозволено, я не чув про жодне рішення з цього питання", — пояснив він.

Чолаку сказав, що, за інформацією повітряної розвідки, російські дрони біля кордону з Румунією в районі Дунаю зазвичай збиває українська сторона.

"Досі для румунів немає жодної небезпеки у цьому районі", — впевнений очільник румунського уряду.

Він додав, що після попередніх інцидентів у Румунії вжили заходи безпеки та посилили патрулювання повітряного простору. Раніше Румунія підіймала винищувачі F-16 через атаку Росії на Південь України з використанням "шахедів".

У румунському Міноборони пізніше підтвердили, що уламки, які ідентифікували як частини безпілотника "Герань1/2" російського походження, виявили в одному з трьох місць, визначених як можливі райони падіння.

Що відомо про падання уламків "шахедів" у Румунії

Вночі 25 липня північний район румунського округу Тулча оголошував повітряну тривогу, пов'язану із можливістю падіння деяких об'єктів з повітряного простору поблизу кордону з Україною.

Згодом у румунському міністерстві закордонних справ підтвердили порушення повітряного простору своєї країни російськими дронами "Шахед" під час нічної атаки України 25 липня. Уламки безпілотників потрапили на територію сусідньої держави.

"Більш жахливі атаки були здійснені Росією проти української цивільної інфраструктури. На території Румунії виявлено уламки. Ми повідомили та координуємо з нашими союзниками це питання. Румунія рішуче засуджує ці безвідповідальні дії", — заявила міністерка закордонних справ Румунії Лумініца Одобеску.

Нагадаємо, що в НАТО відреагували на падіння уламків російських "шахедів" на території Румунії. В Північноатлантичному альянсі назвали такі дії країни-агресорки безвідповідальними.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 26.07.2024 22:13