Фото: Офіс президента

"Нелюди ці хочуть завдати болю Україні": Зеленський звернувся із важливим закликом до громадян

Президент Володимир Зеленський закликав громадян України не ігнорувати сигнали повітряної тривоги та перебувати в укриттях поки існує загроза, адже російські окупанти все ще хочуть знищити нашу державу.

У вечірньому відеозверненні гарант зауважив, що найважливіше — берегти життя.

"Будь ласка, особливо цими днями звертайте увагу на сигнали повітряної тривоги. Нелюди ці хочуть завдати болю Україні. Важливо берегти життя", — заявив Зеленський.

Крім того, він розповів, що наразі і досі тривають рятувальні операції після ударів уранці та вдень. Команди рятувальників працюватимуть цілодобово. Водночас очільник держави зазначив, що через ворожу атаку поранення отримали 130 людей, ще п'ятеро — загинули. 

"Усім, хто був поранений, а це 130 людей, надається й буде надаватися необхідна допомога: Харків та область, Київ та область, Запоріжжя, усі міста й райони, які постраждали. Станом на цей час відомо про п’ятьох загиблих від цього масованого удару. Мої співчуття всім, хто втратив рідних і близьких. Вічна пам’ять усім жертвам російського терору", — зауважив президент.

Також Зеленський подякував "усім тим, хто б’ється й працює, щоб вигнати ворога з нашої землі та щоб примусити Росію до припинення цієї війни".

Масований обстріл України 2 січня: що відомо

Вночі та вранці 2 січня російські окупанти масовано атакували Україну дронами та ракетами. Усього ворог запустив по Україні 99 повітряних цілей, більшість із них, зокрема 72, вдалося збити Силам протиповітряної оборони. 

За словами головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного, у ніч на 2 січня ворог повторив масовану атаку засобами повітряного нападу різних типів, як це було кілька днів тому — 29 грудня 2023 року. Було атаковано цивільну та критичну інфраструктуру, промислові та військові об’єкти. Основний напрямок удару — столиця України. Станом на 11:00 було відомо про 92 поранених й чотирьох загиблих. Проте згодом цифра збільшилася до 130 поранених та п'ятьох загиблих.

Водночас керівниця об'єднаного прес-центру Сил оборони Півдня України Наталя Гуменюк заявила, що війська країни-агресорки під час обстрілу 2 січня здійснювали пуски ракет по території України з Каспійського моря, використовуючи складний маршрут.

За підрахунками Forbes масована ракетна атака по Україні 2 січня обійшлась країні-агресору у близько 620 мільйонів доларів.

Нагадаємо, речник командування Повітряних сил Юрій Ігнат заявив, що країні-агресору Росії достатньо кількох днів, щоб підготувати новий масований обстріл України. Тому не варто нехтувати сигналами тривоги, адже ворог може завдати удару будь-якої миті.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 02.01.2024 21:20