Фото: Telegram-канал Дмитра Лубінця

Нестача їжі та робота в ритуальних послугах: скандал у дитячому реабілітаційному центрі Львівщини набирає обертів

Понад половини дітей з навчально-реабілітаційного центру на Львівщині, де стався скандал зі знущаннями, не мали б перебувати в закладі. Також вихованці скаржаться на нестачу їжі, а одна дитина підпрацьовувала у сфері ритуальних послуг.

Про це у Telegram-каналі повідомив уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

За словами посадовця, 7 та 8 жовтня співробітники секретаріату уповноваженого здійснили повторний візит до закладу, де в той момент проводилась індивідуальна оцінка потреб дітей із залученням фахівців із соціальної роботи та психологів благодійного фонду "Голоси дітей" та Міжнародного благодійного фонду "СОС дитячі містечка".

Монітори, за словами Лубінця, відзначили, що діти під час індивідуальної оцінки їхніх потреб, виражали обережність у висловлюваннях, що говорить про те, що працівники закладу ймовірно провели попередню роботу з дітьми, роз’яснивши, що можна говорити, а що ні. Водночас, як зауважив омбудсмен, під час тривалого спілкування окремі діти розкривались та розповідали, що зазнавали психологічного тиску, насильства, погроз, інші повідомляли, що були свідками вчинення насильства над іншими вихованцями закладу. 

"Це свідчить, що таким дітям потрібна не разова допомога, а довготривалий супровід психолога або наставника", — написав Лубінець.

Також, за словами Дмитра Лубінця, з попередніми результатами індивідуальної оцінки потреб дітей, більше ніж половина дітей не мали б перебувати у закладі. Наразі в таких дітей спостерігається педагогічна занедбаність, а це можливий наслідок надання неякісних освітніх послуг або влаштування дітей до закладу відповідно до застарілих висновків інклюзивно-ресурсних центрів. Цим дітям, переконаний Лубінець, рекомендовано влаштування до сімейних форм виховання або забезпечення інклюзивним навчанням чи навчанням у закладі середньої освіти.

"Окрім того, навіть після виявлення порушень у закладі, діти продовжують скаржитись на якість харчування, те, що їм не вистачає їжі. Також один із вихованців закладу зазначив, що він підпрацьовує у сфері ритуальних послуг, а саме копає могили, підготовлює тіла померлих до поховання, відспівує їх, що в такому віці може спричинити важкі психологічні наслідки та свідчить про ознаки експлуатації дитячої праці", — додав Дмитро Лубінець.

Знущання з дітей у навчально-реабілітаційному центрі: що відомо

Раніше омбудсмен Дмитро Лубінець повідомив, що у дитячому навчально-реабілітаційному центрі Львівщини зафіксували знущання з дітей. Тоді він зазначив, що, ймовірно, щодо них вчинялось фізичне, психологічне та сексуальне насильство. Омбудсмен наголосив, що діти скаржились, на те, що їм систематично говорили: "Ти нікому не потрібен/-а", "Твої батьки алкаші", "Ти хворий/-а", "З тебе нічого доброго не вийде". За словами посадовця, ставлення працівників на чолі з директором до дітей як до "хворих", недієздатних — "у них діагноз, вони неадекватні", що унеможливлювало їх подальший розвиток та реабілітацію.

Дмитра Лубінця шокувало те, що впродовж року діти та інші особи в їх інтересах зверталися із заявами до Національної поліції, місцевої служби у справах дітей та департаменту освіти, проте не отримали жодного реагування. Навпаки, за кожну скаргу на умови утримання чи поведінку працівників закладу отримували побиття палками та приниження.

Омбудсмен викликав представників Національної поліції та  органи прокуратури на місце та змусили в нашій присутності почати документувати факти порушення. За наслідками реагування — відкрито кримінальне провадження, зокрема за частиною 3 статті 153 Кримінального кодексу України: "сексуальне насильство щодо неповнолітньої особи".

Всі діти, за словами Лубінця, які надавали свідчення, були переміщені із закладу та перебувають у безпеці. Омбудсмен на тлі скандалу у навчально-реабілітаційному центрі ініціював нараду на високому рівні, із залученням представників Львівської ОВА, правоохоронних органів та профільних міністерств.

Раніше у мережі з'явилось відео знущань з дітей у дитячому навчально-реабілітаційному центрі Львівської області. На кадрах видно, як вихователька застосовує фізичну силу до своїх вихованців та називає дітей "скотиняками".

Нагадаємо, раніше начальник Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький повідомив, що виховательці, яка побила дитину в навчально-реабілітаційному центрі, повідомили про підозру в побоях і мордуванні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 10.10.2024 17:24