Фото ілюстративне. Джерело: росЗМІ

Нестійкі можливості: ISW оцінив роботу російської оборонки на перспективу

У середній і довгостроковій перспективі можливості російського оборонно-промислового комплексу (ОПК) є нестійкими. Тому Кремлю важко буде забезпечити потенційну наступальну операцію оперативного або стратегічного рівня.

Такий висновок зробили аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War), посилаючись на дані експертів, зокрема, українського військового оглядача Костянтина Машовця.

За його словами, російське військове командування має на меті створити "стратегічний резерв" для наступальних операцій навесні та влітку 2024 року, але не планує оснащувати новостворені частини та з'єднання доктринально необхідною кількістю озброєння і техніки — через поточні виробничі обмеження російського ОПК. Це може підтримувати нинішній темп російських операцій, але нездатне забезпечити потенційну наступальну операцію оперативного або стратегічного рівня.

Також декілька західних і українських фахівців зазначили, що цифри виробництва танків, про які повідомляє Росія, здебільшого відображають відновлені та модернізовані танки, а не виробництво нової техніки.

На думку аналітиків, російський ОПК зазнаватиме браку робочої сили, скорочення запасів озброєння і техніки для відновлення й модернізації та нездатності повністю компенсувати військові товари та товари подвійного призначення, які оборонна промисловість РФ більше не може купувати через санкції.

Інші ключові висновки Інституту вивчення війни

  • Постачання північнокорейської зброї до Росії морем, очевидно, відновилися після паузи зі середини лютого 2024 року
  • Українське військове джерело зазначило, що російські війська все активніше використовують гранати з хімічними речовинами на запорізькому напрямку, потенційно порушуючи Конвенцію про заборону хімічної зброї, підписану Росією
  • Міністерство закордонних справ Молдови викликало посла Росії в Молдові Олега Васнєцова у відповідь на заяви про те, що Росія буде працювати на виборчих дільницях у проросійському сепаратистському регіоні Молдови Придністров'ї під час виборів президента Росії
  • Росія, Китай та Іран проведуть спільні військово-морські навчання "Пояс морської безпеки-2024" в Оманській затоці з 11 по 15 березня
  • Міністерство закордонних справ Росії заявило, що Захід має намір використовувати Вірменію як інструмент проти Росії
  • Російські війська нещодавно підтвердили наступ поблизу Кремінної, Бахмута та Донецька

Нагадаємо, що, за інформацією Міністерства оборони Великої Британії, Україна прискорила будівництво оборонних позицій на декількох ділянках фронту. Це може суттєво зменшити здатність російських загарбників просуватися вперед.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 12.03.2024 07:20