Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

Невідомі компанії з ОАЕ скуповують танкери для російського "тіньового флоту", — FT

Невідомі компанії з Об'єднаних Арабських Еміратів почали скуповувати танкери, які здатні перевозити зріджений природний газ. Такі закупи, ймовірно, робляться для російського "тіньового флоту".

Про це повідомило Financial Times.

Як наголосило джерело видання, група компаній із ОАЕ придбала СПГ-судна протягом останнього року, що підвищило ринкові ціни, особливо на найстаріші кораблі.

Водночас, за даними консалтингової компанії Windward, компанії з ОАЕ стали скуповувати танкери для перевезення газу ще в другому кварталі 2023 року. Відтоді понад 50 суден змінили власників, хоча раніше такі правочини були великою рідкістю, зазначає видання.

Натомість в аналітичній компанії Kpler, яка відстежує морські вантажоперевезення, зазначають, що розвиток ринку танкерів СПГ вказує на "складну мережу морських операцій, потенційно пов’язану з інтересами Росії". До того ж деякі групи, які базуються в Дубаї, мають непрозорі структури власності, подібні до тих, що керують московським "тіньовим флотом" нафтових танкерів.

"Ринок старих суден для зрідженого природного газу із паровими турбінами скоротився у зв’язку з посиленням екологічних норм, а також зі значним покращенням технології роботи двигунів. Але зараз спостерігаємо зростання вартості суден цього типу. Можливим поясненням може бути те, що вони потрапляють у тіньовий флот", — сказав керівний директор із ЗПГ у SSY Тобі Дуніпейс.

Наразі деякі закуплені танкери курсують за маршрутами, які традиційно використовують для транспортування газу з Росії.

Нагадаємо, 18 липня Україна зупинила транзит російської нафти через південну гілку нафтопроводу "Дружба", який йшов до Угорщини та Словаччини. Це сталось через посилення санкцій України проти компанії "Лукойл".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 23.07.2024 02:27