Прапор невизнаного Нагірного Карабаху. Джерело: korrespondent

Невизнаний Нагірний Карабах припиняє існування: що запропонували місцевим мешканцям

Представники так званої "влади" невизнаної республіки Нагірний Карабах ("Арцах") заявили про припинення свого існування з початку 2024 року. Це сталося після успішної військової операції Азербайджану.

Про це повідомив сайт News.am.

"Президент Республіки Арцах Самвел Шахраманян підписав указ про дії, що випливають зі ситуації, що склалася після 19 вересня 2023 року", — йдеться у публікації.

Наголошується, що цей указ набирає чинності відразу після публікації. У ньому йдеться, що у зв'язку зі "складною військово-політичною ситуацією, що склалася" та враховуючи домовленість, досягнуту за посередництвом командування російського "миротворчого" контингенту з представниками Азербайджану про те, що "забезпечується вільний, добровільний і безперешкодний проїзд жителів Нагірного Карабаху, включаючи військових, що склали зброю, зі своїм майном на їх транспортних засобах Лачинським коридором".

"Розпустити всі державні установи й організації, які перебувають у їхньому відомчому підпорядкуванні до 1 січня 2024 року, і Республіка Нагірний Карабах (Арцах) припиняє своє існування", — йдеться у документі.

Місцеве населення має після "набрання чинності цього указу" ознайомитися з умовами реінтеграції, представленими владою Азербайджану - "з метою прийняття надалі самостійного та індивідуального рішення про можливість перебування (повернення) у Нагірному Карабасі".

Конфлікт у Нагірному Карабаху

19 вересня Азербайджан розпочав "антитерористичні заходи" в Нагірному Карабасі для відновлення конституційного ладу. Формальним приводом став підрив вантажівки та загибель військових, у чому звинуватили Вірменію

Влада невизнаного Карабаху ухвалила рішення про припинення вогню 13:00 20 вересня. Регіон перейшов під контроль Азербайджану.

"Досягнуто угоди про виведення підрозділів, що залишилися, і військовослужбовців ЗС Вірменії, розформування та повне роззброєння "збройних формувань армії оборони Нагірного Карабаху" та виведення важкої техніки та озброєнь з цієї території", — йдеться в повідомленні.

Водночас Міноборони Азербайджану підтвердило, що роззброєння вірменських формувань у Карабаху та виведення вірменських військових забезпечуються в координації з російськими "миротворцями".

Прем'єр Вірменії Нікол Пашинян заявив, що вірменська сторона не брала участь у підготовці домовленостей між Азербайджаном і "владою" Нагірного Карабаху.

Напруга між двома країнами останнім часом знову зростала через Нагірний Карабах, за який вони вели спір з 1991 року. Гірський регіон є міжнародно визнаною частиною Азербайджану, але населений переважно етнічними вірменами. Туди 2020 року ввели "російських миротворців". У липні Азербайджан встановив новий контрольно-пропускний пункт на шляху до Карабаху, в Лачинському коридорі, що Вірменія назвала грубим порушенням угоди про припинення вогню від 2020 року.

Мешканці Вірменії незадоволені тим, як вирішилася ситуація з Нагірним Карабахом. В місті тривають мітинги. Зокрема, вірмени рвуть свої російські паспорти під посольством Російської Федерації в Єревані.

Нагадаємо, що секретар Радбезу Вірменії Армен Григорян і радник президента Азербайджану Хікмет Гаджиєв зустрілися 26 вересня у Брюсселі. Переговори відбулися за посередництва радників президента Франції Емманюеля Макрона, канцлера Німеччини Олафа Шольца та президента Європейської ради Шарля Мішеля.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

 

Світ, 28.09.2023 11:25