Фото: Офіс президента

Німеччина виступає проти передачі Україні касетних боєприпасів: заява МЗС

Німеччина не підтримує постачання Україні касетних боєприпасів. Берлін свого часу підписав конвенцію про нерозповсюдження даної зброї.

Таку заяву зробила міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок, пише Reuters.

За словами Бербок, Німеччина як одна зі 111 держав-учасниць Конвенції з касетних боєприпасів виступає проти передачі Україні боєприпасів. США, Україна та Росія не підписали конвенцію.

Бербок також прокоментувала заяву офіційних осіб США на кліматичній конференції у Відні.

"Я стежила за повідомленнями ЗМІ. До нас, як до держави-учасниці, застосовується угода Осло", — сказала вона.

Йдеться про договір, який було відкрито для підписання у норвезькій столиці у 2008 році. Він забороняє використання, накопичення запасів, виробництво та передачу касетних боєприпасів.

Касетні боєприпаси: що про них відомо

Касетна зброя вибухає у повітрі над ціллю, випускаючи від десятків до сотень суббоєприпасів меншого розміру на великій площі. Розкидані над певною територією бойові елементи забезпечують ураження більшої площі в порівнянні з боєприпасом-моноблоком. Касетні конструкції здобули поширення у всіх видах засобів ураження — це й авіабомби й артилерійські снаряди, і реактивні снаряди РСЗВ та головні блоки тактичних ракет.

Касетні засоби ураження можуть бути використані як для ураження цілі в момент обстрілу, так і дистанційного мінування. Слід зазначити, що окрім одноразових касетних засобів ураження, існують багаторазові касетні контейнери, які кріплять на бойові літаки й призначені для розкидання касетних бойових елементів (наприклад, КМГУ-2, MW-1, та інші).

Нагадаємо, видання Newsweek з посиланням на анонімні джерела повідомляло, що багато в чому Сполучені Штати Америки допомагають Україні таємно. Передачею озброєння для Збройних сил України займається Центральне розвідувальне управління (ЦРУ).

Раніше повідомлялось, що президент Сполучених Штатів Байден схвалив постачання касетних боєприпасів для України. В п'ятницю, 7 липня, буде оголошено про вилучення зброї із запасів Міністерства оборони.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 07.07.2023 13:25