Фото: Pixabay

Норвегія доєдналася до коаліції ППО для України

У четвер, 7 березня, уряд Норвегії оголосив про приєднання до коаліції з протиповітряної оборони України від російських літаків і ракет.

Відповідна заява опублікована на сайті норвезького уряду.

"Для Норвегії цілком природно бути частиною такої коаліції ППО. Норвезька NASAMS щодня робить свій внесок у порятунок життів українців і захист критичної інфраструктури", – зазначив міністр оборони Бйорн Арільд Грам.

Крім того, наголошується, що Норвегія вже бере участь й у інших коаліціях, які спрямовані на військову підтримку України. Зокрема, йдеться про морську коаліцію, яку Норвегія очолює разом із Великою Британією, коаліцію F-16, у рамках якої Норвегія надасть бойові літаки F-16 і навчить український персонал роботі із системою.

"Протиповітряна оборона є одним із пріоритетів України. Абсолютно необхідно захистити військові відомства, міста та критично важливу інфраструктуру, необхідну для забезпечення функціонування суспільства", — наголошує Грам.

Що відомо про коаліцію ППО для України

Представники міністерств оборони 15 країн 14 лютого підписали у Брюсселі Угоду про намір щодо створення нової Коаліції спроможностей - інтегрованої протиповітряної та протиракетної оборони.

Метою коаліції — є сприяння та координація допомоги у посилення протиповітряної оборони Збройних Сил України. Такий крок дозволить Україні бути ефективнішою на полі бою, а також забезпечити більше захисту цивільним.

Німеччина, Франція та США – головуючі країни. Також до неї долучилися Болгарія, Чехія, Данія, Греція, Литва, Нідерланди, Норвегія, Словенія, Іспанія, Велика Британія, Бельгія та Україна.

Нагадаємо, 5 березня міністр оборони України Рустем Умєров та головнокомандувач Збройних сил України генерал-полковник Олександр Сирський провели телефонну розмову з міністром оборони Норвегії Бйорном Арільдом Грамом. У ході перемовин сторони розглянули поточну ситуацію на фронті та обговорили питання співпраці в оборонній галузі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 07.03.2024 14:59