Марк Рютте. Джерело: Getty Images / Global Images Ukraine

Новий генсек НАТО назвав ключовий чинник вступу України до Альянсу

Вступ України до Північноатлантичного альянсу залежить від кількох чинників. Проте одним з ключових факторів залишається питання розв'язання війни.

Таку заяву на прес-конференції зробив генсек НАТО Марк Рютте.

Посадовець підкреслив, що підтримує продовження допомоги Києву. І лідери США та Європи розуміють, що якщо глава Кремля Володимир Путін отримає бажане, це погіршить безпекову ситуацію для Альянсу.

"Я працював з Дональдом Трампом (колишнім президентом США, — ред.) багато років. І я тісно спілкувався з Камалою Гарріс (віце-президентом США, — ред.). Я їх поважаю і я абсолютно впевнений, що в цьому питанні вони знають, що необхідно... Я впевнений, що ми залишатимемося об'єднаними. Тому що всі розуміють, для чого це необхідно. Наша оборона, наші цінності поставлені на карту", — заявив Рютте.

Новоспечений генсек нагадав, що на вашингтонському саміті Альянсу країни блоку говорили про Україну та її майбутнє в НАТО.

"Але перше — нам потрібно розв'язати питання війни. Щоб Україна отримала перевагу як незалежна демократична країна. Це наш пріоритет. Я не хочу зараз вдаватися в деталі який шлях попереду вступу України до НАТО. Але багато залежить від лідерів України, як розвиватиметься війна", — наголосив Рютте.

Генсек НАТО зазначив, що зараз увага держав Альянсу повинна бути зосереджена на військових зусиллях, оскільки чим більше вони допомагають Києву, тим швидше завершиться війна. Російський диктатор Володимир Путін повинен збагнути, що Захід не здаватиметься.

"Ми хочемо, щоб Україна отримала переваги та в результаті, коли ми говоритимемо про мир, саме уряд України має вирішити, коли вони будуть готові вести переговори. Ми маємо спостерігати, як розвиватимуться події у наступні місяці, роки. І в цьому контексті вирішувати членство в НАТО. Але зараз у цей момент дуже важко передбачити, якою буде ситуація", — резюмував Марк Рютте.

Нагадаємо, раніше генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Марк Рютте повідомляв, що не стурбований можливим впливом результатів виборів президента Сполучених Штатів на єдність Альянсу та, зокрема, на підтримку України. При цьому, за його словами, спільну мову реально та необхідно шукати з усіма учасниками політичного процесу.

За даними Financial Times, чинний президент Сполучених Штатів Америки Джозеф Байден може дати згоду змінити статус заявки України на членство в Північноатлантичному альянсі до кінця свого президентського терміну, який закінчиться на початку 2025 року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими 

Війна, 01.10.2024 16:33