Фото: Getty Images / Global Images Ukraine

Новий президент Словаччини Пеллегріні заявив про "оновлення відносин" з Росією

Новообраний президент Словаччини Петер Пеллегріні заявив, що шукатиме шляхи комунікації з країною-агресоркою Росією. Проте це буде після завершення війни в Україні.

Відповідну заяву він зробив в ефірі словацьких телеканалів RTVS і TA3.

"Я скажу про це вперше. Мені б хотілося, щоб цей конфлікт (війна в Україні, — ред.) закінчився якнайшвидше. Ми знову шукатимемо шляхи комунікації і з РФ, шляхи оновлення відносин. Звичайно, як закінчиться цей конфлікт", — заявив Пеллегріні.

Пеллегріні зауважив, що виступає за територіальну цілісність та суверенітет України.

"Словацька Республіка ніколи не визнаватиме силоміць відторгнуті частини території чи анексію Криму. Це ті речі, які Словацька Республіка автоматично має в своїй закордонній політиці. Й ми не будемо цього порушувати", — додав Петер Пеллегріні.

Водночас словацький лідер зауважив, що його країна триматиме курс на співробітництво з Євросоюзом та Північноатлантичним альянсом. Також, за словами Пеллегріні, відтепер зовнішня політика Словаччини буде ще "сувереннішою".

"Ми мусимо озиратися на усі сторони світу", — зазначив Пеллегріні.

Крім того, новообраний президент Словаччини прокоментував і можливість участі збройних сил країни у в бойових діях поза межами держави.

"Словацький вояк ніде не має приймати участь у будь-якому військовому конфлікті, зокрема, в Україні", — сказав Пеллегріні.

Якої політики дотримується Пеллегріні

Петер Пеллегріні, який очолює ліву партію "Глас", виступає за сильну роль держави. Його однодумці посіли третє місце на виборах до парламенту у вересні 2023 року та увійшли до панівної коаліції з партією проросійського прем'єра Фіцо Smer і ультранаціоналістичною Словацькою національною партією. Ця нова коаліція припинила постачання зброї в Україну.

За даними NYT, Пеллегріні скопіював тактику, яку використовував Орбан під час виборів у 2022 році в Угорщині: той брехливо стверджував, що головний лідер опозиції хоче відправити солдатів Угорщини воювати проти РФ в Україні. Пеллегріні однаково звинувачував Корчка в розпалюванні війни та намірі відправити війська Словаччини в Україну.

Поразка Корчка є великою перемогою для Фіцо, який тепер може виконувати свої плани без перешкод з боку президента. Раніше цю церемоніальну посаду обіймала Зузана Чапутова — відкрита прозахідна лібералка, яка використовувала свої обмежені повноваження, щоб протистояти руху Фіцо у російський бік. Вона не балотувалася на новий термін через втому.

Нагадаємо, 6 квітня близький соратник проросійського прем'єр-міністра країни Роберта Фіцо Петер Пеллегріні переміг у другому турі президентських виборів у Словаччині. Він з невеликим відривом обійшов прозахідного кандидата Івана Корчка.

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан привітав з перемогою на виборах президента Словаччини Петера Пеллегріні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 07.04.2024 20:38