Віктор Орбан. Джерело: Getty Images / Global Images Ukraine

Орбан зрадів перемозі проросійського кандидата на президентських виборах у Словаччині

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан привітав з перемогою на виборах президента Словаччини Петера Пеллегріні. Він є коаліційним партнером проросійського глави уряду Роберта Фіцо.

Відповідний пост Орбан опублікував на своїй сторінці у соцмережі X.

"Мої щирі вітання, Петер Пеллегріні через його переконливу перемогу на виборах президента Словаччини", — йдеться у дописі глави угорського уряду.

Угорський політик також додав, що це "велика перемога для словацьких людей і велика перемога для прихильників миру у всій Європі".

Якої політики дотримується Пеллегріні

Петер Пеллегріні, який очолює ліву партію "Глас", виступає за сильну роль держави. Його однодумці посіли третє місце на виборах до парламенту у вересні 2023 року та увійшли до панівної коаліції з партією проросійського прем'єра Фіцо Smer і ультранаціоналістичною Словацькою національною партією. Ця нова коаліція припинила постачання зброї в Україну.

За даними NYT, Пеллегріні скопіював тактику, яку використовував Орбан під час виборів у 2022 році в Угорщині: той брехливо стверджував, що головний лідер опозиції хоче відправити солдатів Угорщини воювати проти РФ в Україні. Пеллегріні однаково звинувачував Корчка в розпалюванні війни та намірі відправити війська Словаччини в Україну.

Поразка Корчка є великою перемогою для Фіцо, який тепер може виконувати свої плани без перешкод з боку президента. Раніше цю церемоніальну посаду обіймала Зузана Чапутова — відкрита прозахідна лібералка, яка використовувала свої обмежені повноваження, щоб протистояти руху Фіцо у російський бік. Вона не балотувалася на новий термін через втому.

Нагадаємо, Словаччина виступатиме проти членства України в Північноатлантичному альянсі, адже це може спровокувати Третю світову війну. Таку заяву зробив прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо, про що стало відомо 20 січня. Свою позицію щодо інтеграції України в НАТО голова словацького уряду повідомить під час зустрічі з прем'єром України Денисом Шмигалем.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 07.04.2024 13:54