Віктор Орбан. Джерело: Getty Images / Global Images Ukraine

Орбан назвав країни, які "заслужили" вступити в ЄС швидше від України

Європейський Союз має зосередити зусилля на завершенні вступу країн Західних Балкан. А "східним розширенням" варто займатися вже після цього.

Таку тезу вкотре повторив прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан. Його цитує угорське видання Telex. Він заявив, що "Європа потребує сербів" і без них "не буде європейської безпеки, об’єднаного ЄС та стабільності".

Угорський лідер зазначив, що у ЄС "багато проблем, але все одно кращої рамки наразі немає", і висловив жаль з приводу того, що країни Західних Балкан досі не в ЄС, хоча, на його думку, рішення давно мали би ухвалити.

Віктор Орбан заявив, що позиція Угорщини полягає у тому, що першим має завершитися "балканське" розширення ЄС, тож ресурси варто зосередити на цьому, і лише згодом займатися "набагато складнішим" східним розширенням — тобто вступом України, Молдови та Грузії.

Це вже не перша така заява угорського лідера. Декілька місяців тому Орбан заявив, що Сербія повинна стати членом ЄС раніше за Україну, інакше "ми її втратимо". Орбан зазначив, що "має спеціальну команду, яка буде займатися лише Західними Балканами" під час головування Угорщини у Раді ЄС у липні-грудні 2024 року.

Угорський лідер додав, що Балкани несправедливо постраждали на тлі війни Росії проти України, тому що в іншому разі частина тих коштів, які ЄС надає Україні, могли би піти на проекти для балканських держав.

Західні Балкани — це найменування, яке використовується зокрема пресою, та різними міжнародними організаціями, такими як Європейський Союз, ООН і її спеціалізовані установи, НАТО для визначення регіону Європи, який загалом включає Хорватію, Боснію та Герцеговину, Албанію, Косово, Північну Македонію, Чорногорію Сербію, що відповідає країнам колишньої Югославії загалом без Словенії, але з Албанією.

Нагадаємо, що наприкінці березня в Будапешті тисячі людей вийшли на протест і вимагають відставки прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана. Страйки розпочалися після того, як угорський опозиціонер Петер Мадяр опублікував аудіозапис про хабарництво команди Віктора Орбана. Протестувальники пройшли маршем від генеральної прокуратури до парламенту з криками: "У відставку, у відставку".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 05.04.2024 23:35