Скріншот з відео. Акція протесту в Будапешті

В Угорщині тисячі людей вийшли на протест: вимагають відставки Орбана

У середу, 27 березня, у Будапешті тисячі людей вийшли на протест та вимагають відставки прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана.

Як повідомляє Reuters, протест розпочався після того, як угорський опозиціонер Петер Мадяр опублікував аудіозапис про хабарництво команди Віктора Орбана. Протестувальники пройшли маршем від генеральної прокуратури до парламенту з криками: "У відставку, у відставку". 

"Угорці дякую вам... за те, що прийшли сьогодні тисячами... щоб сказати можновладцям, що з нас вистачить", — сказав протестувальникам угорський опозиціонер Петер Мадяр.

Він став відомим після того, як у лютому дав інтерв'ю популярному YouTube-каналу Partizan, в якому звинуватив уряд Орбана використанні наклепницьких кампаній для дискредитації опонентів та в корупції. Додамо, що Петр Мадяр колишній чоловік Юдіт Варги, яка раніше очолювала міністерство юстиції Угорщини.

Опозиціонер опублікував скандальний запис в інтернеті у вівторок, 26 березня. В ньому чутно голос Варги, яка описує, як інші урядовці домоглися видалення доказів з протоколів суду, щоб приховати свою роль у корупційних бізнес-операціях.

"Вони підказали прокурорам, що потрібно вилучити", — розповідає Варга на записі, який, за словами Мадяра, він зробив під час розмови у квартирі колишнього подружжя.

Варга заявила, що зробила ці заяви під тиском та звинуватила Мадяра у домашньому насильстві під час їхнього шлюбу. 

"Я сказала те, що він хотів почути, щоб якомога швидше втекти. У такій ситуації будь-яка людина може сказати те, що вона не має на увазі в стані страху", — написала Варга на своєму Facebook. 

Зазначимо, що Мадяр заперечив її звинувачення в окремій публікації на власній сторінці у Facebook.

Цим подіям передував скандал за його підсумком пішли у відставку два політичні союзники Орбана — це колишній президент та Юдіт Варга, яка очолювала міністерство юстиції Угорщини. Приводом стало президентське помилування людини, яка сприяла приховуванню сексуального насильства в дитячому будинку.

Зазначимо, що протести в Угорщині відбуваються дуже невчасно для Вітора Орбана, адже у червні відбудуться вибори до Європейського парламенту, в яких він братиме участь.

Нагадаємо, раніше Угорщина знову висунула претензії Україні та поскаржилася в ЄСЗокрема, країна вимагає відновити права, які гарантують вільне використання угорської мови в Україні та відновити право на політичне представництво на регіональному та національному рівнях.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 27.03.2024 10:10