Фото ілюстративне. Джерело: Pixabay

Угорщина знову висунула претензії Україні та поскаржилася в ЄС

Угорщина розіслала країнам-членам Європейського Союзу документ з претензіями до України щодо угорської національної меншини. У ньому Угорщина вимагає повернення своїй меншині "всіх прав, які вона мала до 2015 року".

Про це повідомило "Радіо Свобода" з посиланням заяву.

"У документі зазначено, що захист національних меншин є одним із пріоритетів, зазначених у переговорній рамці щодо вступу України до Європейського Союзу, а тому Угорщина вимагає відновлення прав національних меншин угорської громади в Україні на той самий рівень, який був до 2015 року", — йдеться в повідомленні.

Зокрема, Угорщина вимагає відновити права, які гарантують вільне використання угорської мови в Україні та відновити право на політичне представництво на регіональному та національному рівнях. У документі зазначається, що наразі в українських школах навчається 20 000 учнів з угорською мовою навчання.

"Усупереч попереднім обіцянкам, потреби представників угорської громади в Україні проігноровані, наприклад, у випадку визначення предметів, які мають викладатися українською мовою в школах угорської меншини", — зазначили в заяві.

Крім того, угорська сторона заявляє, що після переформатування адміністративних районів в Україні змінилося співвідношення населення в регіоні. У документі йдеться про те, що обов’язкове 10-відсоткове співвідношення, яке національні меншини повинні досягти серед місцевого населення, щоб мати можливість претендувати на мовні права, "не є виправданим у випадку з національними меншинами".

Крім того, Угорщину не влаштовує, що угорська громада не має свого делегата у Верховній раді. Угорщина просить, щоб угорській громаді "надали право на політичне представництво, і в цьому контексті дозволили використання національної мови під час виборчих кампаній, референдумів і загалом у суспільному житті, як це було раніше".

Нагадаємо, що в лютому українці угорського походження розпочали отримувати повідомлення із закликами забиратися "геть з України". Це була чергова ворожа інформаційно-психологічна операція Росії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 16.03.2024 17:55