Фото: Pixabay

Спільна заява країн ЄС до другої річниці війни в Україні не узгоджена через позицію Угорщини, — журналіст

У п'ятницю, 23 лютого, напередодні другої річниці війни в Україні, країни Європейського союзу не узгодили спільну заяву через позицію Угорщини.

Про це повідомив редактор "Радіо Свобода" Рікард Йозвяк з Брюсселю у соцмережі Х.

"Угорщина блокує спільну заяву ЄС на другу річницю російського повномасштабного вторгнення в Україну. Ймовірно, це буде лише спільна заява трьох очільників інституцій ЄС (рада ЄС, Єврокомісія, Європарламент)", — написав представник медіа.

 угорщина блокує спільну заяву ес до 2-ї річниці війни

Скріншот із соцмережі Х

Зауважимо, щоб випустити спільну заяву від імені Євросоюзу, усі 27 держав-членів мають висловити свою згоду. Будапешт виступив проти підготовленого тексту. Неофіційно один із дипломатів сказав, що формулювання "занадто жорстке для них".

Додамо, що уряд Угорщини 22 лютого опублікував заяву до другої річниці повномасштабної війни в Україні, у якій закликав "обидві сторони" сісти за стіл переговорів. Проте у заяві жодного разу не згадується, що Росія є державою-агресоркою.

Відповідне повідомлення оприлюднено на сайті угорського уряду.

"Після Другої світової війни та югославських воєн на європейському континенті знову вирує відкрита війна, яка завдає немислимих втрат і страждань. Угорщина сумує за жертвами війни, висловлює співчуття сотням тисяч вдів і сиріт, допомагає Україні опікуватися пораненими та інвалідами війни, підтримує через найбільшу у своїй історії програму гуманітарної допомоги тим мільйонам, які втратили все або стали біженцями, і активно сприяє енергетичній безпеці України, а також її відбудові", — йдеться у заяві угорського уряду.

Водночас в Угорщині переконані, що війну в Україні не можливо завершити на полі бою. Відтак, урядовці закликали сторони припинити вогонь та сісти за стіл переговорів. 

Нагадаємо, раніше міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що Будапешт не блокуватиме 13-й пакет санкцій Євросоюзу проти Російської Федерації. Всі елементи нового пакета, які "шкодять інтересам Угорщини", були вилучені.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 23.02.2024 16:58