Фото: Урсула фон дер Ляєн. Джерело – Офіс президента України

Новий склад Єврокомісії надсилає Путіну тривожні сигнали, — Politico

Кремль 17 вересня отримав рішуче повідомлення, що Євросоюз й надалі буде підтримувати Київ. Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн залишається однією з найбільших прихильниць підтримки України у війні проти Російської Федерації, що відобразилось у новому складі найвищому органі виконавчої влади Європейського Союзу.

Про це повідомляє Politico.

Кадрові рішення фон дер Ляєн надсилають попередження Володимиру Путіну, акцентують на важливих робочих місцях для жінок. Також почуті молитви за не надто ощадливі південні країни Європи, які матимуть більший вплив на економічну політику блоку, ніж раніше.

Такими є деякі з основних моментів нової команди європейських комісарів Урсули фон дер Ляєн, представленої у вівторок після місяців очікування, суперечок та змін в останню хвилину.

Німецькому політику вдалося представити майже збалансовану за статевою ознакою команду найвищих посадових осіб, попри те, що країни ЄС спочатку відправили лише кілька жінок на 26 посад. Її суперечки в останню хвилину призвели до деяких розбіжностей, не в останню чергу через те, що вибір Словенії все ще затримується в рамках внутрішньої парламентської процедури. Але в результаті 40 відсотків посад дісталися жінкам.

У той час як Європейський парламент готується допитати комісарів, по одному від кожної країни-члена, за винятком Німеччини (бо фон дер Ляйєн є її комісаром), на слуханнях, які розпочнуться у жовтні, Politico докладно зупиняється на п'яти ключових моментах, які слідують винести з цього уявлення:

Це погані новини для Путіна

Якщо Москві й було потрібне нагадування про те, що Брюссель, як і раніше, підтримує Київ, то сьогодні вона його отримала. Урсула фон дер Ляйєн була затятим прихильником підтримки України в її війні проти Росії, і це відображено в її головоломці на другий термін. Два кандидати з країн Балтії одержують ключові портфелі в управлінні відносинами з Росією. На додаток до того, що естонка Кая Каллас є головою зовнішньополітичного відомства ЄС, литовець Андрюс Кубілюс відповідатиме за нещодавно створений оборонний портфель. Кубілюс підпорядковуватиметься комісару Фінляндії, виконавчому віце-президенту з технологій, суверенітету, безпеки та демократії Хенне Віркунен. Гельсінкі є одним із найжорсткіших критиків Росії в Європі.

Наступні п'ять років будуть ключовими для підготовки розширення блоку внаслідок інтеграції України, Молдови та Західних Балкан. Тому портфель розширення розділений на дві частини, тому один комісар може зосередитися насамперед на розширенні, а інший — на інтересах Європи в Середземномор'ї, а саме на економічному розвитку та контролі міграції. Комісар зі Словенії Марта Кос відповідатиме за розширення.

Фон дер Ляйєн зберігає контроль над грошима

В одному з найпоганіших секретів Брюсселя ключовий бюджетний портфель дістається поляку Петру Серафіну. Блок готується до епічної битви за свій наступний семирічний план витрат, в якому кожна країна хоче побачити свій власний пріоритет.

Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск мав хороші переговорні можливості у грі за портфоліо, оскільки його країна є найбільшою країною, яку очолює Європейська народна партія (власна політична родина фон дер Ляйєн), і він допоміг фон дер Ляєн досягти другого терміну. Серафін підпорядковуватиметься безпосередньо фон дер Ляйєн, а не одному з виконавчих віце-президентів, що дасть їй прямий контроль над бюджетом — про всяк випадок, якщо виникнуть сумніви щодо того, хто насправді керує цією Європейською комісією.

Фон дер Ляйєн коронувала себе як переможницю за гендерною ознакою

Місячна боротьба фон дер Ляєн за гендерний баланс у Європейській комісії не призвела до рівної кількості чоловіків та жінок у її команді, попри її тиск на країни, щоб вони відправляли по одному чоловікові та одній жінці-кандидаті від кожної країни. Декому навіть було запропоновано поміняти кандидатів після останнього терміну у серпні. Наразі в Європейській комісії 11 жінок (включаючи фон дер Ляйєн).

Щоб перевернути розповідь, фон дер Ляєн шукала інший баланс у своїй головній команді, виконавчих віце-президентах. Цей шар складається з чотирьох жінок і двох чоловіків, що дозволило фон дер Ляєн поплескати себе по спині, але це ще не кінець. Європейський парламент ще має допитати та схвалити майбутніх комісарів.

Південь отримує ключові економічні портфелі

Південні країни добре проявили себе у виборі фон дер Ляєн, придбавши низку вкрай популярних економічних портфелів. Італія відповідатиме за величезний гаманець фонду згуртування ЄС, Португалія відповідатиме за фінансові послуги (ключова посада на тлі зусиль щодо реформування ринків капіталу ЄС), а іспанка Тереза ​​Рібера отримає контроль над потужними інструментами ЄС із забезпечення конкуренції.

Франція часто виступає як міст між південною та північною фракціями блоку і відповідатиме за промислову політику та "процвітання". Це передбачає реалізацію зусиль фон дер Ляєн щодо підвищення конкурентоспроможності ЄС на світовій арені шляхом збільшення інвестицій і розумнішого регулювання.

Нова структура дає південним штатам значної ролі підвищення конкурентоспроможності блоку. Проте побоювання більш економних країн не були повністю проігноровані: Серафін із Польщі, якого вважають таким, що співчуває більш економній півночі, відповідає за ключовий бюджетний портфель.

Фон дер Ляйєн тримає Мелоні поруч

Кандидат від Італії Раффаеле Фітто отримує посаду виконавчого віце-президента і відповідатиме за згуртованість та реформи. І це попри протести Соціалістів та демократів (S&D), ліберальної партії Renew Europe, Зелених та Лівих, які виступили проти ідеї надання такої значущої ролі члену вкрай правої партії "Брати Італії".

Керівник групи Renew Валері Хайєр назвала призначення Фітто на посаду виконавчого віце-президента "неприйнятним", тоді як соціалісти зайшли так далеко, що пригрозили відкликати підтримку коледжу фон дер Ляєн, хоча поки невідомо, чи ці загрози підтвердяться реальними діями.

Призначення Фітто — перемога Джорджії Мелоні, яка не зазнала жодної відплати за своє рішення не підтримувати переобрання фон дер Ляєн. Колишній міністр Європи в кабінеті Мелоні Фітто розглядається як помірний голос у таборі прем'єр-міністра. І згуртованість, і реформи — важливі файли для Італії, хоча ключові економічні портфелі важкоатлетів у результаті дісталися Франції та Іспанії.

Варто зазначити, що 18 липня Європейський парламент обрав президентом Європейської комісії Урсулу фон дер Ляєн. За її кандидатуру проголосувала переважна більшість європарламентарів.

Нагадаємо, раніше президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн на брифінгу за підсумками першого Саміту миру у Швейцарії заявила, що країну-агресорку Росію можна буде долучити до мирного процесу, коли та висловить готовність до миру, який базується на Статуті ООН.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 17.09.2024 19:23