Фото: Офіс президента

Урсула фон дер Ляєн назвала умову, за якої РФ включать до мирних переговорів

Країну-агресорку Росію можна буде долучити до мирного процесу, коли та висловить готовність до миру, який базується на Статуті ООН.

Про це заявила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн на брифінгу за підсумками першого Саміту миру у Швейцарії.

"Я закликаю Росію почути меседж від світової спільноти — поважати територіальну цілісність та суверенітет України, завершити імперіалістичне насильство і повернути назад дітей. Коли Росія скаже, що вона готова до миру, спираючись на статут ООН, коли вона це скаже, тоді настане час включити її до мирних зусиль і прямувати до миру як до фінальної стадії процесу. Я сподіваюсь, що це станеться швидко", — заявила президентка Єврокомісії.

Вона зауважила, що наразі російський диктатор Володимир Путін не налаштований серйозно щодо завершення війни в Україні.

"Він наполягає на капітуляції. Він наполягає на здачі українських територій. Навіть тих територій, які не окуповані сьогодні Путіним. Він наполягає на роззброєнні України, залишаючи її вразливою до подальшої агресії. Жодна країна ніколи не прийняла б таких жахливих умов. Тому життєво необхідно, щоб Україна могла протистояти цій агресії і це її право відповідно до статуту ООН", — наголосила фон дер Ляєн.

Як додала очільниця ЄК, мир в Україні не буде досягнутий одним кроком, але Саміт миру наближає його.

"Україна буде визначати умови справедливого миру. ЄС допомагатиме вам у цьому і продовжить збирати підтримку по всьому світу", — запевнила президентка Єврокомісії.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський заявив, що Україна сяде за стіл переговорів із Росією тільки тоді, коли війська країни-агресорки покинуть територію нашої держави.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 16.06.2024 19:45