Фото: Facebook Лісового

Нового міністра освіти звинуватили у плагіаті: він відповів

Міністр освіти та науки України Оксен Лісовий, якого недавно призначили на нову посаду, відповів на звинувачення у плагіаті. Йдеться про кандидатську дисертацію з філософії, яку він захистив у 2012 році.

Лісового запідозрили у плагіаті

На сайті, присвяченому помилкам у наукових дослідженнях, проаналізували дисертацію нового міністра освіти Оксена Лісового на тему "Соціокультурна самоідентифікація особистості", яку він захистив у 2012 році. Зокрема, там йдеться про те, що частина тексту збігається з текстами двох дисертацій, захищених у 2011 році.Стаття Зуєва повністю увійшла до складу дисертації Оксена Лісового, але посилання на неї дисертант вставив лише у трьох місцях.

Водночас науковиця Ірина Єгорченко зазначає, що факт плагіату є. За її словами, такі випадки у наукового керівника Лісового Віктора Андрущенка — непоодинокі. Також у неї є сумніви, що роботу писав особисто Оксен Лісовий.

Відповідь міністра

Оксен Лісовий опублікував свою відповідь критикам на сторінці у Facebook.

"Свою дисертацію подав на перевірку до Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти. Не менше за інших чекаю на її результати. І, як уже казав, у разі виявлення будь-яких порушень нової культури академічної доброчесності, до формування якої від мене буде особлива увага, відмовлюся від наукового ступеня кандидата наук. Щойно отримаю висновок — публічно все оприлюдню", — написав він.

Лісовий також запевнив, що не буде триматися за будь-які звання. 

"Я прийшов у Міністерство не для цього, а робити реформи та працювати на якісну освіту глобального рівня. Наукові ступені й відповідні доплати до них потрібні людям, які займаються наукою, а не іншими сферами діяльності", — додав міністр.

Варто відзначити, що Оксен Лісовий є керівником Малої академії наук та військовослужбовцем.

Що відомо про Оксена Лісового

Оксен Лісовий народився 21 липня 1972 року на Київщині. Закінчив Решетилівське художнє училище народних промислів за спеціальністю "Художник–кераміст". Потім навчався в Київському державному інституті культури (спеціальність — "Бібліотечно–інформаційні системи).

Після навчання був учителем Києво-Могилянського колегіуму, тренером із фехтування та підтримував діяльність громадської юнацької організації "Січ". Потім працював на керівній посаді в генеральній дирекції ВАТ "Укртелеком".

Оксен Лісовий

Фото: Facebook Оксена Лісового

Від 2010 року Лісовий — директор Національного центру "Мала академія наук України". Є автором понад 250 наукових публікацій та 25 авторських наукових видань. Від початку повномасштабного російського вторгнення в Україну 2022 року Лісовий добровольцем пішов на фронт у складі 95-ї окремої десантно-штурмової бригади. Водночас дистанційно продовжував виконувати обов'язки директора НЦ "МАНУ".

Оксен Лісовий одружений. Разом із дружиною виховує двох синів.

Нагадаємо, Верховна Рада провела довгоочікувані кадрові ротації у кількох відомствах. Було звільнено міністра з питань стратегічних галузей промисловості Павла Рябікіна й очільника Міністерства освіти й науки Сергія Шкарлета.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 23.03.2023 10:01