Фото ілюстративне зі соцмереж

Нюанси мобілізації в Україні: хто має з’явитися в ТЦК навіть без повістки

Військовозобов’язані, призовники та резервісти зобов’язані звіряти персональні дані з обліковими даними територіального центру комплектування (ТЦК) не рідше одного разу на п’ять років. Під час воєнного стану мають самі приходити туди. Наприклад, щоб оновити свої дані про місце проживання.

Про це розповів заступник очільника мобілізаційного відділу ТЦК Солом’янського району Києва підполковник Павло Литвин у коментарі hromadske.

Він зазначив, що якщо йдеться лише про зміну місця проживання, номера телефону, електронної пошти чи, скажімо, прізвища, то можна просто актуалізувати інформацію про себе через застосунок у телефоні. У такому разі турбувати ТЦК справді не варто.

До центру комплектування необхідно йти, коли потрібна особиста присутність: щоби написати заяву, отримати направлення на проходження військово-лікарської комісії, коли справа стосується бронювання чи зміни статусу військовозобов’язаного.

ЦНАПи опікуються військовозобов’язаними лише з 18 травня. Литвин пояснив, що це має такий вигляд: представник ТЦК чергує в ЦНАПі та надає консультації щодо військового обліку й інших питань, що перебувають у компетенції центру комплектування.

"Якщо запит виходить за межі повноважень центру адміністративних послуг, то людину скерують до територіального центру комплектування", — додав він.

Як відомо, в Україні 18 травня набув чинності новий закон про мобілізацію. Він передбачає, що всім військовозобов’язаним, призовникам і резервістам віком від 18 до 60 років необхідно оновити свої дані — номер мобільного телефона, фактичну адресу проживання та e-mail.

У Міноборони пояснили, що зробити це можна трьома способами: завантажити застосунок "Резерв+", у ЦНАПі, в територіальному центрі комплектування.

Нагадаємо, що українці призовного віку, які мають певні проблеми зі здоров'ям, можуть отримати звільнення від мобілізації за рішенням військово-лікарської експертизи.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 23.05.2024 13:37