Ентоні Блінкен. Джерело: ABC

Обговорили війну в Україні: високопосадовці США і Туреччини зустрілись у Вашингтоні

У Вашингтоні пройшли переговори між високопосадовцями США і Туреччини. Офіційні особи країн торкнулись багатьох тем, серед яких була війна між Україною та Російською Федерацією.

Про це повідомляє Reuters.

Міністр закордонних справ Туреччини Хакан Фідан заявив, що офіційні особи держав провели кілька раундів переговорів на такі важливі теми:

  • Сирія;
  • Україна;
  • Сектор Гази;
  • співпраця оборонної промисловості;
  • енергетика;
  • боротьба з тероризмом.

Фідан додав, що США і Туреччина досягли певних "змін у психології їх відносин", а також очікують більш позитивний порядок денний у майбутній взаємодії.

"Розв'язуючи проблеми, з якими ми зараз стикаємося, важливо також усвідомити спільний потенціал, який можуть створити дві нації, і можливості, які вони можуть надати", — сказав Фідан.

За даними Reuters, глава турецького МЗС також обговорив з Ентоні Блінкеном і радником з національної безпеки Джейком Салліваном шляхи припинення вторгнення Росії в Україну. Туреччина, за словами Фідана, не помітила, щоб Київ та Москва були до цього готові.

"Нам потрібна основа для розмов, щоб ця війна припинилася, і діалог, щоб запобігти гіршим кризам, і ми закликаємо до цього", — додав очільник МЗС Туреччини.

Нагадаємо, 8 березня президент України Володимир Зеленський, прибув до Туреччини. Ввечері гарант зустрівся із лідером турецької держави Реджепом Таїпом Ердоганом.

Своєю чергою Туреччина хоче запросити представників Російської Федерації на потенційний мирний саміт щодо війни в Україні. Водночас президенту Володимиру Зеленському не сподобалась така ініціатива Анкари.

У лютому 2024 року стало відомо, що візит російського диктатора Володимира Путіна до Туреччини було відкладено. Він, ймовірно, відбудеться наприкінці квітня або на початку травня цього року.

Цікаво, що поїздка глави Кремля, яка двічі відкладалася з кінця минулого року, має стати першим візитом Путіна до країни-члена НАТО з моменту початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 09.03.2024 16:45