Фото: Уніан

Оборонний комітет парламенту пропонує проводити мобілізацію на військові заводи: деталі

Держава могла б проводити мобілізацію не лише до Сил оборони, а й на підприємства військово-промислового комплексу.

Про це в інтерв'ю "Українській правді" заявив член комітету з питань нацбезпеки, оборони і розвідки Верховної Ради Сергій Рахманін.

"На багатьох підприємствах не вистачає кваліфікованих спеціалістів. Умовно кажучи, є завод в Одеській області і є людина відповідного фаху в Чернівецькій області. Її можуть мобілізувати та відправити, наприклад, штурмувати посадки, а, можливо, з огляду на її фах та кваліфікацію, її варто мобілізувати на це підприємство в Одеській області, де відповідного спеціаліста нема", — вважає він.

Він зазначив, що мобілізація в Україні повинна відповідати певній логіці. Нині не враховується цивільний фах, а це призводить до негативних наслідків. Кваліфікованих фахівців не вистачає у багатьох галузях.

Нардеп сказав, що розмірковує над тим, щоб подати такий законопроект, однак "не має особливих надій, що це з розумінням зустрінуть".

Нагадаємо, раніше секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що обмежено придатних чоловіків і надалі будуть мобілізовувати до Збройних сил України. Водночас Рада національної безпеки й оборони з вересня готує деякі уточнення з цього приводу.

Крім того, уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що з офіційних документів необхідно прибрати поняття "обмежено придатний". На його думку, громадянин України повинен бути або придатним до виконання військової служби, або непридатним.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 26.10.2023 08:18