Джерело: Getty Images / Global Images Ukraine

Обрана президентка Мексики відхилила запрошення Зеленського відвідати Україну

Обрана президентка Мексики Клаудія Шейнбаум має намір дотримуватися політики невтручання у зовнішні справи, чим продовжить курс свого попередника Андреса Мануеля Лопеса Обрадора.

Як повідомляє Fuser News, Шейнбаум відхилила запрошення президента Володимира Зеленського відвідати Україну, коли вона вступить на посаду 1 жовтня.

Зазначається, що новообрана очільниця Мексики підтримує зовнішню політику свого попередника Андреса Мануеля Лопеса Обрадора, яка полягає у невтручанні у зовнішні справи, та "виступає за мирне вирішення будь-якого конфлікту". Варто наголосити, що попередник Шейнбаум Лопес Обрадор лише сім разів виїжджав за кордон протягом свого шестирічного терміну. Він стверджував, що "найкраща зовнішня політика — внутрішня".

"Ми поїдемо на деякі міжнародні заходи, які вважаємо важливими, але не будемо багато подорожувати. Тут наша відповідальність", — зауважила Шейнбаум у вівторок, 17 вересня, під час прес-конференції у Мехіко.

Також вона наголосила, що Мексика підтримує дипломатичні відносини з усіма країнами, за винятком Еквадору, де у квітні цього року стався інцидент із мексиканським посольством, що Шейнбаум назвала "порушенням суверенітету".

Зауважимо, що ці заяви новообраної президентки прозвучали після публікації інтерв’ю Зеленського виданню Excelsior, у якому він висловив сподівання, що Мексика на офіційному рівні відвідає Україну.

У серпні російські пропагандистські ЗМІ з посиланням на мексиканське посольство у РФ писали, що Мексика запросила російського диктатора Путіна на інавгурацію Шейнбаум, яка відбудеться 1 жовтня 2024 року.

Посольство України в Мексиці закликало владу заарештувати Путіна в разі його візиту в країну. Там нагадали, що Путін є воєнним злочинцем, який має ордер на арешт за підозрою у викраденні та насильницькому переміщенні українських дітей до Росії, виданий Міжнародним кримінальним судом, юрисдикцію якого визнає, зокрема, і Мексика.

Нагадаємо, раніше чинний президент Мексики Андрес Мануель Лопес Обрадор відхилив запит України про арешт російського диктатора Володимира Путіна у разі його візиту до країни. Мексиканський лідер зазначив, що "це не від нас залежить". Натомість причини свого рішення політик не пояснив.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 18.09.2024 10:05