Фото: Офіс президента

Очільниця МЗС Канади Жолі прибула в Україну та зустрілася із Кулебою: деталі

У п’ятницю, 2 лютого, до Києва прибула міністр закордонних справ Канади Мелані Жолі. Вона вже провела переговори із українським колегою Дмитром Кулебою.

Про це повідомила прес-служба МЗС України.

Зокрема, за результатами зустрічі Жолі та Кулеба провели спільну прес-конференцію, у ході якої голова МЗС Канади наголосила на непохитності канадської підтримки України і зазначила, що наразі Канада надала допомогу в розмірі 9,5 мільярда доларів, зокрема 2,4 мільярда доларів військової допомоги. Також за її словами, у межах операції Unifier з 2014 року канадські Збройні сили підготували понад 40 000 українських військовослужбовців. І це навчання триває і сьогодні у Великій Британії, Латвії та Польщі.

"У міру того, як ми досягаємо дворічної позначки з початку повномасштабного вторгнення РФ, наша підтримка незалежного майбутнього України залишається непохитною. І прихильники України мають дотримуватися цього курсу. Ми не можемо дозволити собі втратити впевненість або вагатися", — зазначила Жолі.

Крім того, Жолі анонсувала створення нової міжнародної коаліції з повернення українських дітей, незаконно вивезених Росією. За її словами, у рамках цього механізму планується співпраця з багатьма країнами для того, щоб забезпечити захист прав цих дітей.  

"Ще одна реальність цієї війни — трагічне та незаконне вивезення тисяч українських дітей з України. Їх забрали зі своїх домівок від родин і позбавили власної мови. Важливість повернення дітей не можна недооцінити. Це справа нашої людськості. Саме тому пізніше сьогодні Канада та Україна започаткують коаліцію для повернення українських дітей", — поінформувала Жолі.

Своєю чергою Дмитро Кулеба зауважив, що запропонований Канадою механізм для повернення українських дітей є дієвим, тому Україна розраховує, що інші країни також долучатимуться до цих зусиль.

Крім того, очільник МЗС України зауважив, що під час зустрічі вони з Жолі обговорили нові санкції проти РФ, реалізацію української "формули миру", а також посилення ППО.

"Окрема тема переговорів — тема зброї. Продовжуємо працювати над посиленням систем ППО та іншої зброї, якою нам може допомогти Канада. Канада — один з тих друзів, у яких немає жодних причин сумніватися", — підсумував Кулеба.

Нагадаємо, 23 січня Канада оголосила про новий пакет військової допомоги для нашої держави.  Він міститиме 10 багатофункціональних надувних суден на загальну суму 15 мільйонів доларів США.

Раніше повідомлялося, що Канада планує виділити близько 385 мільйонів доларів на військову допомогу Україні. Відповідний запит уряд країни надіслав до парламенту. Кошти будуть використані на надання обладнання й послуг Україні, яка захищає свій суверенітет, в тому числі вогнепальної зброї, камер для дронів, навчання пілотів та обслуговування танків.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 02.02.2024 13:23