Рафаель Гроссі. Фото: "Вікіпедія"

Очільник МАГАТЕ планує відвідати Курську АЕС

Очільник Міжнародного агентства з атомної енергетики Рафаель Ґроссі планує відвідати Курську атомну електростанцію, адже близькість цього об'єкту до бойових дій викликає "особливе занепокоєння".

Як повідомляє Financial Times, візит Ґроссі до Курської АЕС запланований на наступний тиждень.

Так, посадовець має намір поговорити з керівництвом атомного об'єкта та оцінити стан зовнішнього електропостачання і під’їзних шляхів до станції. Ґроссі зазначив, що внаслідок просування Збройних сил України вглиб російської території станція опинилася в межах досяжності артилерійського вогню. За його словами, на станції функціонують два атомні реактори.

Видання додає, що минулого тижня Москва звинувачувала Київ у підготовці нападу на Курську АЕС. Зокрема, про це заявили представниця міністерства закордонних справ Росії Марія Захарова, яка закликала Організацію Об'єднаних Націй і МАГАТЕ "засудити провокацію". Водночас Міноборони держави-агресора пригрозило "заходами у відповідь". Зокрема, очільник Курської області РФ Олексій Смирнов зазначав, що біля Курської АЕС встановлюють залізобетонні укриття.

Своєю чергою Україна заперечила подібні звинувачення та закликала РФ припинити поширювати неправдиву інформацію.

"Україна не має ні наміру, ні можливості робити якісь подібні дії. Росія має припинити поширювати небезпечну брехню", — наголосив представник українського МЗС Георгій Тихий.

Нагадаємо, раніше прес-служба МАГАТЕ повідомляла, що ситуація з ядерною безпекою на Запорізькій атомній електростанції в Україні погіршується після удару безпілотника, який 18 серпня впав на дорозі по периметру майданчика станції. Внаслідок вибуху постраждала дорога між двома головними воротами ЗАЕС.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 22.08.2024 13:32