Фото: росЗМІ

Офіційно: ЗСУ збили російську ракету "Кинджал"

У ніч на 4 травня українським військовим вперше вдалося збити російську аеробалістичну ракету "Кинджал". Ракету Х-47 випустив МіГ-31К з території Росії.

Про це заявив командувач Повітряних сил Збройних сил України, генерал-лейтенант Микола Олещук.

"Вітаю український народ з історичною подією! Так, ми збили "не имеющий аналогов" Кинджал!... Сталось це під час нічної атаки 4 травня у небі Київщини. Ракету Х-47 випустив МіГ-31К з території Росії", — повідомив командувач.

За його словами, для знищення ворожої повітряної цілі використали установку Patriot.

"Ми обов’язково повідомлятимемо що, де, чим, і коли збили! На все свій час. Коли чутно гучні вибухи в повітрі, моя донька щоразу заспокоює сусідів словами: спокійно, працює наша ППО! Поговоріть і ви із своїми сусідами, допомагайте один одному у важкі хвилини, вірте в наші Повітряні Сили, вірте в ППО!" — додав командувач Повітряних сил.

Що відомо про ракети "Кинджал"

Вони можуть летіти зі швидкістю, яка у десять разів вища за швидкість звуку, і можуть маневрувати в польоті. Дальність польоту сягає 2000 км, а у випадку запуску з літака — 3000. Такі ракети здатні вражати рухомі й нерухомі об’єкти. Бойова частина — 500 кг тротилу. Системам ППО складно збити "Кинджал", бо ракета після запуску підіймається вгору на 20 км, а потім падає на ціль. Носіями ракет "Кинджал" є літаки МіГ-31К, Ту-22М, Ту-160. "Кинджал" є доволі дорогою й обмеженою в кількості зброєю. Станом на березень ЗСУ повідомляли про півсотні таких ракет на озброєнні у РФ.

Нагадаємо, 4 травня у Defence Express повідомили, що над Києвом близько 02:40 Сили протиповітряної оборони могли збити гіперзвукову ракету росіян типу Х-47 "Кинджал". Проте тоді у Повітряних силах спростували збиття балістичної ракети над столицею.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 06.05.2023 09:58