Фото: росЗМІ

Окупанти формують десантні бригади для операцій в українському тилу, — ISW

Російські війська можуть формувати десантно-штурмові бригади у складі загальновійськових сухопутних з'єднань у рамках широкомасштабних військових реформ. Вони будуть діяти як спеціалізовані підрозділи для десантування і розвідки в тилу ліній оборони української армії.

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Деякі російські військкори заявили 11 січня, що російські загальновійськові армії починають формувати десантно-штурмові бригади, які діятимуть як спеціалізовані підрозділи, здатні проводити десантування та розвідку в тилу України. Російські джерела зазначили, що це нова концепція для російських військових, і провели паралелі з радянськими операціями в Афганістані. Одне російське джерело відзначило, що десантно-штурмові бригади у складі сухопутних з'єднань зможуть здійснювати десантування в ближньому тилу України без парашутів, імовірно шляхом висадки гелікоптерів у ближньому тилу для швидкого перекидання особового складу, як це було в ході початкових боїв за аеропорт Гостомеля 24 лютого 2022 р. Російські джерела стверджують, що такий підрозділ — 49-а окрема десантно-штурмова бригада діє на Запорізькому напрямку у складі 58-ї загальновійськової армії. 

У сучасній російській армії у складі повітряно-десантних військ існують десантно-штурмові бригади, тому припущення про те, що російські сухопутні формування можуть спробувати реалізувати ці формування, заслуговує на увагу. ISW раніше спостерігав випадки формування розвідувально-штурмових бригад у складі загальновійськових формувань та оцінював, що створення таких спеціалізованих формувань покликане відповісти на конкретні тактичні завдання, з якими російські війська досі стикалися в Україні. Однак розгортання десантно-штурмових бригад в ізоляції від ширшої структури сил повітряно-десантних військ, ймовірно, означатиме, що ці спеціалізовані десантно-штурмові бригади будуть використовуватися як ще один засіб проведення лобових атак піхоти, що виснажують, на українські укріплені позиції в короткостроковій перспективі.

Нагадаємо, аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW) повідомили, що окупанти планують активізувати штурмові дії в Харківській області. Проте навіть російські експерти висловлюють занепокоєння щодо здатності досягнути успіху. Адже попередні спроби легко відбили українські сили.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 14.01.2024 07:05