Фото: Міноборони РФ

Окупанти готуються до новго наступу на фронті: в ISW розповіли, чи варто очікувати проривів

Російські війська готуються розпочати новий наступ найближчими тижнями, як тільки земля на Сході та Півдні України замерзне. Проте не варто очікувати суттєвих проривів на фронті.

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Російський літературний критик та альтернативний історик Сергій Переслєгін заявив 12 січня, що російські війська почнуть широкомасштабний наступ на Україну десь між 12 січня і 2 лютого після того, як земля замерзне і, ймовірно, після того, як українські сили "втомляться" захищати свої позиції поблизу Авдіївки та на лівобережжі Херсонської області. Водночас Переслєгін заявив, що росіянам слід більше турбуватися про те, що Росія почне наступ у невідповідний час або допустить ті ж "помилки", які здійснила Україна під час контрнаступу 2023 року, ніж про відновлення українського наступу у 2024 році. Історик також висловив стурбованість тим, що в Росії недостатньо сил для очікуваного широкомасштабного наступу. 

Відомий російський блогер заявив 14 січня, що кількість російських військовослужбовців на лінії фронту дозволяє військам проводити локальні тактичні маневри, але навряд чи сприятиме значним в оперативному відношенні "проривам". Російському наступу не сприятиме українська наземна активність, а також артилерійські та безпілотні системи на всьому фронті, особливо на Херсонському напрямку. 

Російський військкор заявив 12 січня, що морозні погодні умови завадять російським військам проводити наземні операції та просуватися на північ від Вербового на заході Запорізької області. У Південному оперативному командуванні України повідомили, що російська авіація не може діяти на Півдні України через морозні погодні умови. Проте колишній глава "Роскосмосу" та ультранаціоналістичний діяч Дмитро Рогозін заявив 14 січня, що лінія фронту на заході Запорізької області "гуде, як бджолиний вулик" через велику кількість наявних українських безпілотників. Рогозін заявив, що українські сили використовують пів дюжини дронів для завдання ударів по кожній цінній цілі на заході Запорізької області й що інтенсивне використання українськими дронами ускладнює ротацію російського персоналу.

Раніше ISW заявляв, що низькі температури в Україні, мабуть, нині обмежують операції на фронті, але, мабуть, створять сприятливішу місцевість для механізованих маневрових бойових дій, оскільки земля замерзне найближчими тижнями. ISW продовжує вважати, що російські війська, швидше за все, спробують підтримати чи активізувати локальні наступальні операції по всій східній території України, намагаючись перехопити та утримати ініціативу незалежно від зимової погоди та умов місцевості. Однак ISW також вважає, що російські війська не зможуть зробити значний в оперативному плані прорив.

Нагадаємо, 6 січня аналітики ISW заявляли, що найближчими тижнями війська країни-агресорки, ймовірно, можуть активізувати зусилля із захоплення Куп'янська Харківської області. Проте окупанти не готові до широкомасштабних наступальних операцій у Харківській області.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 15.01.2024 06:05