Фото: Getty Images / Global Images Ukraine

Рашисти готові до наступу в Харківській області, але сумніваються в його ефективності, — ISW

Окупанти планують активізувати штурмові дії в Харківській області. Проте навіть російські експерти висловлюють занепокоєння щодо здатності досягнути успіху. Адже попередні спроби легко відбили українські сили.

Про це повідомили аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW).

Російські та українські війська 12 січня продовжували бойові дії на лінії Куп’янськ — Сватове — Кремінна, однак підтверджених змін лінії фронту на цьому ділянці не було. Українські джерела стверджували, що російські війська готуються до чергового наступу під Синьківкою, де вони відновили штурми минулого тижня.

Щоправда, російський блогер, якого пов’язують із Кремлем, висловив занепокоєння щодо здатності російського Західного угруповання військ вести ефективні наступальні дії на Куп’янському напрямку. Він стверджував, що російська піхота за підтримки бронетехніки вела колонний штурм на відкритих територіях біля Синьківки в грудні 2023 року, а українські артилерійські підрозділи та оператори безпілотників легко відбивали ці штурми.

Геолокаційні кадри, опубліковані 11 січня, показують, що російські війська нещодавно трохи просунулися на схід від Веселого.

12 січня тривали позиційні бої поблизу Бахмута, однак підтверджених змін на лінії фронту не було. Російський блогер продовжив характеризувати російські наступальні операції на захід від Бахмута як "наступ" на Часів Яр.

За даними ISW, російські війська нещодавно досягли незначного успіху на північний захід від Авдіївки. Командувач Таврійського угруповання військ ЗСУ Олександр Тарнавський заявив про високі втрати серед іноземців і мігрантів, які воюють у лавах російських військ на Таврійському напрямку, через погане навчання.

Також рашисти нещодавно підтвердили наступ на південний захід від Донецька. Позиційні бойові дії тривали поблизу Мар’їнки, Георгіївки, Красногорівки та Побєди й Новомихайлівки. Український військовий оглядач Костянтин Машовець зазначив, що російські війська атакують Новомихайлівку, щоб перекрити трасу Мар’їнка-Вугледар.

12 січня в районі кордону Донецької та Запорізької областей тривали обмежені позиційні бої, але підтверджених змін лінії фронту не було. Російські війська нещодавно незначно просунулися в Запорізькій області.

Також вони мали незначний прогрес у Кринках на лівому березі Дніпра в Херсонській області. Речниця українського Південного оперативного командування Наталія Гуменюк заявила, що минулої доби російські війська значно знизили темпи обстрілів східного берега, але завдають ударів з безпілотників по західному (правобережжю) Херсонської області, щоби компенсувати нездатність авіації діяти в негоду.

Джерело: ISW

Джерело: ISW

Нагадаємо, 6 січня аналітики ISW заявляли, що найближчими тижнями війська країни-агресорки, ймовірно, можуть активізувати зусилля із захоплення Куп'янська Харківської області. Проте окупанти не готові до широкомасштабних наступальних операцій у Харківській області.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 13.01.2024 07:33