Фото: Getty Images \ Global Images Ukraine

Ройські війська можуть активізувати наступ на Куп'янськ, — ISW

Найближчими тижнями війська країни-агресорки, ймовірно, можуть активізувати зусилля із захоплення Куп'янська Харківської області. Проте окупанти не готові до широкомасштабних наступальних операцій у Харківській області.

Про це повідомив американський Інститут вивчення війни (Institute for the Study of War).

"Російські війська мають сприятливі умови для активізації операцій на Куп’янському напрямку (район Харківсько-Луганської області) з наміром досягти територіальних здобутків у районах, які є більш значущими в оперативному відношенні, ніж інші райони, які зараз намагаються захопити російські війська", — йдеться у повідомленні.

Аналітики зауважили, що впродовж зими 2024 року окупанти планують захопити Куп’янськ і Борову, що за 35 кілометрів на захід від Сватового. У ISW припускають, що захоплення Росією цих міст, ймовірно, змусило б українські сили відійти від східного берега річки Оскіл у Харківській області та створило умови для майбутніх наступальних операцій Росії на лінії Куп’янськ — Сватове — Кремінна.

Водночас темпи російських операцій на Куп'янському напрямку та очевидна конфігурація російських сил в окупованих Луганській та Харківській областях загалом не вказують на наближення російської наступальної операції вздовж усієї лінії Куп'янськ—Лиман.

У Інституті стверджуюсь, що на цей момент окупанти не накопичили достатньо сил у Бєлгородській області для початку широкомасштабних наступальних операцій на півночі або північному сході Харківської області.

До того ж фахівці ISW додали, що російські регулярні війська на Куп'янському напрямку перекинуті переважно із Західного військового округу і, таким чином, мають певну організаційну узгодженість, на відміну від військ в інших частинах України, які часто перекидаються з різних військових округів і підрозділів повітряно-десантних військ. Відносна злагодженість угруповання сил ЗС РФ на Куп'янському напрямку забезпечує більш ефективне командування й управління цими силами. 

"Залишається незрозумілим, чи здатні ці елементи ЗС РФ проводити широкомасштабні наступальні операції, які були б значно ефективнішими, ніж дезорганізовані і дорогі російські наступальні операції навколо Авдіївки", — йдеться у звіті ISW.

Нагадаємо, вперше про наступ росіян на Харківщині заявило видання The Telegraph з посиланням на власні анонімні джерела. Наголошувалося, що новий наступ агресора, швидше за все, розпочнеться 15 січня.

Проте начальник служби зв’язків з громадськістю командування Сухопутних військ Збройних сил України Володимир Фітьо спростував інформацію про наступ РФ на Харківщині. За його словами, журналісти "все перекрутили" і в решті матеріалу немає "нічого нового". Він заявив, що The Telegraph посилається на "якісь незрозумілі підрозділи військової розвідки" і матеріал "не вартий уваги".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 06.01.2024 07:17