Фото: Facebook Олега Ніколенка

ООН заявила про нібито "дискримінацію" щодо УПЦ МП: Україна відреагувала

Організація Об'єднаних Націй заявила, що обшуки в будівлях Української православної церкви Московського патріархату "можуть мати дискримінаційний характер".

Про це повідомляється у звіті УВКПЛ 24 березня.

У доповіді ООН ідеться, що СБУ провела обшуки в монастирях, офісах, навчальних закладах та іншій власності УПЦ МП в Києві та інших регіонах України. Там стверджують, що в деяких випадках працівники СБУ допитували священнослужителів із використанням поліграфа.

"УВКПЛ стурбоване, що дії держави, спрямовані проти УПЦ, можуть мати дискримінаційний характер. УВКПЛ також нагадує про необхідність забезпечення того, щоб усі особи, яким висунуто кримінальні звинувачення, користувалися всім спектром прав на справедливий судовий розгляд", — йдеться у доповіді.

Речник МЗС України Олег Ніколенко відреагував на висновок комісії ООН. Він зазначив, що Україна є демократичною державою, в якій гарантується свобода віросповідання.

"У нещодавньому звіті про права людини в Україні Управління Верховного комісара ООН з прав людини зазначило, що обшуки в будівлях УПЦ МП можуть мати "дискримінаційний характер". Україна  демократична держава, в якій гарантується свобода віросповідання. Водночас свобода не тотожна праву займатися діяльністю, яка підриває національну безпеку. Закликаємо УВКПЛ утримуватися від незбалансованих політичних оцінок, а базувати свої доповіді на фактах", — заявив Ніколенко.

Нагадаємо, 2 грудня президент Зеленський ввів у дію рішення РНБО про заборону діяльності в Україні релігійних організацій, афілійованих з Росією. На розгляд Ради мають внести відповідний законопроєкт. У рішенні йдеться, що РНБО доручила правоохоронцям "активізувати заходи з виявлення підривної діяльності російських спецслужб у релігійному середовищі України".

Увечері 2 грудня на тлі обшуків та заборони УПЦ МП Києво-Печерську Лавру зареєстрували як монастир Православної церкви України (ПЦУ).

14 грудня Служба безпеки України проводила безпекові заходи у храмах та монастирях УПЦ (МП) у дев’яти областях України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 27.03.2023 14:43