Фото: I-UA.TV

Оприлюднено результати національного радіодиктанту: скільки українців написали без помилок

"Українське Радіо" оголосило результати Радіодиктанту національної єдності 2023 року, який відбувся 27 жовтня. Лише дві учасниці змогли написати диктант без жодної помилки.

Про це йшлося у трансляції "Медіацентру Україна".

Дві учасниці написали радіодиктант без жодної помилки: Галина Шура — вчителька української мови та літератури з Волинської області та Христина Гоянюк — львів'янка, постійна учасниця радіодиктанту.

П’ятеро людей написали радіодиктант з однією помилкою. Серед них: Олеся Жу (Olesia Zhu такою була назва електронної пошти), Євгенія Антонюк, Вікторія Норичка, Іванна Рубан та Юлія Шевченко. Вони також отримають подарунки.

На перевірку свої роботи надіслали майже 20 тисяч людей, серед них три тисячі у паперовому форматі. Однак фактична кількість учасників більша, адже не всі надсилали свої диктанти на перевірку. Листи надійшли з 39 країн. Зокрема, надсилали листи з тимчасово окупованих територій України, а також із різних країн та різних континентів. Багато диктантів отримали й від українських військових, які писали навіть на лінії фронту. Були листи й з Росії та Білорусі.

"Також цікаво, що цього року був один лист із Москви — він не став переможним. Географія листів цього року, як завжди, світова: звісно, найбільше листів з України, є багато з Європи, а також зі всіх континентів та десятків держав", — сказала виконавча продюсерка "Українського Радіо", координаторка Радіодиктанту національної єдності Юлія Шелудько.

Найстаршою учасницею стала 90-річна незряча жінка. З диктантом їй допомагала сусідка.

Найпоширенішою помилкою стало вживання коми замість двокрапки на межі частин безсполучникового речення.

Нагадаємо, авторкою радіодиктанту-2023 стала українська поетеса та перекладачка Катерина Калитко. Назва тексту — "Дороги України". До методичної роботи над радіодиктантом також долучилася мовознавиця, докторка філологічних наук Лариса Масенко. Читав текст радіодиктанту-2023 актор театру та кіно Олексій Гнатковський, який зіграв Івана Довбуша у фільмі "Довбуш".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 05.12.2023 13:38