Фото: "Укрінформ"

Парламентська Асамблея ОБСЄ визнала Росію державою-спонсором тероризму

Парламентська асамблея Організації з безпеки та співробітництва в Європі у вівторок, 4 липня, визнала Російську Федерацію державою-спонсором тероризму. 

Про це повідомила член делегації України в ПА ОБСЄ, народна депутатка від фракції "Слуга народу" Євгенія Кравчук.

За її словами, члени Парламентської асамблеї ОБСЄ ухвалили підсумкову декларацію. У документі вказується, що тероризм становить одну з найбільших загроз міжнародному миру та безпеці, а дії ПВК "Вагнера" від імені російського уряду можуть бути справедливо охарактеризовані як терористичні. 

Відтак, у декларації ОБСЄ йдеться про те, що:

  • тероризм становить одну з найбільших загроз міжнародному миру та безпеці;
  • дії ПВК "Вагнера" від імені російського уряду можуть бути справедливо охарактеризовані як терористичні. При цьому наголошується, що російський диктатор особисто визнав, що "вагнерівці" були "повністю фінансовані" державою;
  • держави-члени ОБСЄ мають вжити заходів проти ПВК "Вагнера" та її афілійованих та правонаступницьких структур, у тому числі шляхом оголошення їх терористичною організацією.

До того ж, члени ОБСЄ закликали світових лідерів посилювати міжнародні норми, які чітко визнають: терористичний характер ПВК "Вагнера" та її дій, а також відповідальність РФ як держави-спонсора цієї терористичної організації. Водночас наголошується на неприпустимості залучення таких суб'єктів у міждержавні відносини.

"Вперше таке формулювання закріплене у офіційному документі міжнародної організації", — зазначила Кравчук.

Нагадаємо, раніше Національна рада Словацької Республіки засудила російську агресію в Україні. Країна визнала режим РФ терористичним, а Росію — спонсором тероризму.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 04.07.2023 21:37