ПАРЄ закликала недопускати спортсменів з Росії та Білорусі на Олімпіаду-2024

Парламентська асамблея Ради Європи закликала Міжнародний олімпійський комітет не допускати росіян і білорусів до Олімпіади-2024 в Парижі. Обмеження повинні діяти, поки триває війна Росії в Україні.

Про це йдеться заяві ПАРЄ.

Прийнявши резолюцію, засновану на доповіді Лінди Хофстад Хеллеланд (Норвегія, EPP/CD), Асамблея заявила, що будь-яка участь спортсменів з РФ і Білорусі у нинішньому контексті є "немислимою, безперечно буде використана як інструмент пропаганди та фактично завадить іншим спортсменам — не в останню чергу українським — стати учасниками".

За резолюцію віддали 71 голос, ще четверо висловилися проти.

"Зусилля МОК встановити набір критеріїв, що дозволяють цим спортсменам брати участь як нейтральні не можуть надати необхідних гарантій і не стануть відповіддю, гідною цінностей людської гідності та миру, закріплених в Олімпійській хартії. Аргументи для дозволу їхньої участі на підставі нейтралітету, незалежності спорту та недискримінації не мають достатньої ваги з огляду на обов’язковість засудження та відмови від скоєних звірств, а також демонстрації повної та непохитної підтримки міжнародного співтовариства Україна, оскільки напад триває", — заявили в ПАРЄ.

Там зауважують, що російські та білоруські спортсмени отримували державну зарплату і часто входили до військово-спортивних команд.

"Здається неможливим, щоб вони продемонстрували свій нейтралітет і віддаленість від цих режимів, не кажучи вже про те, щоб виступити проти війни", — додали парламентарі.

Нагадаємо, збірні Росії та Білорусі не змогли потрапити на молодіжний чемпіонат Європи зі спортивної боротьби. Турнір U-20 пройде в іспанському Сантьяго-де-Компостела з 26 червня по 2 липня. Також відомо, що росіянку Валерію Кобзєву не допустили на чемпіонат Європи з фехтування, який проходив 16–18 червня у болгарському Пловдіві. Шаблістка підтримала вторгнення Росії в Україну.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Спорт, 23.06.2023 13:14